С четирилистни детелини изпратиха джудистите ни за игрите в Токио

Ивайло Иванов

С четирилистни детелини за късмет изпратиха джудистите ни за олимпийските игри в Токио 2020. Ивелина Илиева, Ивайло Иванов и Янислав Герчев бяха посрещнати от над 500 деца от 12 държави в първия ден на турнира „Панагюрище оупън“ в „Асарел Арена“.

Олимпийското ни трио раздаде куп автографи и снимки на своите почитатели. А в един от най-вълнуващите моменти 11-годишната Дария Петрова изпя химна на България.

„Много хубав празник, заредиха ни със страхотна енергия – каза Ивайло Иванов. – Пожелавам на всички наши малки фенове да се трудят и да сбъдват мечтите си. Да, на предишната олимпиада завърших на седмо място, бях разочарован, но сега съм много по-уверен и отивам за медал!“

„Сезонът не започва по най-добрия начин за мен след травмата, но сега нещата си влязоха в правия път – каза Ивелина Илиева. – Чувствам се добре, подготовката ми върви добре, очаквам медал в Токио.“

„Страхотна атмосфера в залата, приятно сме изненадани“, призна Янислав Герчев.

На церемонията Янислав бе награден с 2000 лева от президента на федерацията Румен Стоилов за седмото място на световното в Будапеща, което му донесе и сигурна квота за олимпиадата. А старши треньорът Атанас Герчев бе премиран с 1000 лв.

„Не съм изненадан от масовостта на този турнир – каза президентът Румен Стоилов. – За това помогнаха и залата, общината и най-вече клубът. Пожелавам успех на нашите олимпийци, както и на турнира.“

От понеделник Янислав Герчев и Ивайло Иванов започват лагер в комплекс „Камчия“, а Ивелина Илиева ще продължи подготовката си в Словения.

Турнирът „Панагюрище оупън“ се организира за пети пореден път от столичния клуб „Топалов“. Идеен вдъхновител на надпреварата е основателят и старши треньор Костадин Топалов.

„Това състезание е едно от най-важните неща, за които се борих през последните години – каза Костадин Топалов, многократен шампион на България по джудо и втори в света на самбо. – Сигурен съм, че тези таланти, които са тук в момента на турнира, са бъдещите медалисти от олимпийски игри. Благодаря на община Панагюрище, на Българската федерация по джудо и на всички приятели на клуб „Топалов“, че помогнаха за този празник.“

Близо 1000 състезатели от 5 до 17 години ще мерят сили в двудневната надпревара, като на тепиха ще излязат джудисти от Молдова, Турция, Сърбия, Германия, Русия, Гърция, Словения, Босна и Херцеговина, Румъния , Украйна, Черна гора и България.

Надпреварата бе открита от кмета Никола Белишки.

„Искам за пожелая на нашите олимпийци да не забравят откъде са тръгнали за тази олимпиада и следващата година да дойдат отново тук, но с олимпийските си медали – каза кметът. – Преди 5 години турнирът започва от едно малко селце край Панагюрище, а сега вече е в „Асарел Арена“. Пожелавам за 10-та годишнина турнирът вече да е в „Арена Армеец“.

За всички призьори домакините са предвидили и награди, а отборните финалисти ще получат спортна екипировка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.