Сестри Стоеви се целят в 1/4-финал на олимпийските игри

Стефани и Габриела заедно с треньора си Михаил Попов

Двукратните европейските шампионки по бадминтон на двойки жени Габриела и Стефани Стоеви заявиха, че основната им цел на олимпийските игри в Токио е достигането до четвъртфинал. В началото на месец май на европейското първенство в Киев те защитиха титлата си от 2018 година.

Габриела Стоева разкри, че са започнали първенството с известно напрежение, тъй като всички са очаквали от тях да бъдат първи.

„При нас имаше известно напрежение, тъй като знаехме, че трябва да станем първи, бяхме топ фаворитките. Винаги играем с лека нотка на напрежение, защото искаме на всяка цена да побеждаваме. И мисля, че напрежението ни помага да бъдем по-концентрирани и да не допускаме леки грешки. Много се радваме, че на всеки мач на европейското първенство успяхме да докажем, че се справяме с напрежението“, каза тя.

„Имаше напрежение още преди първенството, докато се подготвяхме на тренировки, тъй като знаем, че предстои важно състезание. Опитахме се по време на европейското да го изчистим и на корта да покажем най-добрата си игра. Треньорът ни подкрепяше непрекъснато и сме щастливи, че защитихме европейската си титла“, добави Стефани Стоева.

„В Европа доминиращите страни в бадминтона са Дания, Англия и Русия. С тази титла България показа, че вече е сред водещите сили в този спорт. Конкуренцията беше на високо ниво. От 2018 година, когато сестри Стоеви спечелиха първата си историческа титла, те натрупаха опит и ние винаги сме си поставяли все по-високи цели, даже ме упрекват понякога, че съм строг, но аз винаги ги мотивирам и на състезанията, и по време на тренировъчния процес. Сестри Стоеви вече са утвърдени, със световен статут, всички състезателки от азиатските страни, които са лидери в бадминтона, се съобразяват с тях и затова е логично да са първи на Стария континент. Щастлив съм, че потвърдихме тази европейска титла, сега ни предстои най-важното – Олимпиадата“, каза личният треньор на шампионките Михаил Попов.

„Титлата е историческа, защото е дублирана от нашите момичета, които успяха да покажат, че са водещи не само в Европа, но и в света. Федерацията прави всичко възможно те да бъдат финансово обезпечени, за да може подготовката им да бъде спокойна. Благодарение на тях и Европа се гордее, защото в конкуренцията на азиатските държави те са емблемата на европейския бадминтон. Неслучайно за медиите в Малайзия, Индонезия, Китай и Япония те са изключително разпознаваеми и ги слагат сред претендентките за медалите в Токио 2020. Разчитам на професионализма на Михаил Попов. Действително, това отношение към спорта като професионална подготовка и желание, което продължава със същия хъс, води до същите високи резултати. Дай Боже да излезем от групите, пък после, Божа работа“, каза председателят на федерацията д-р Володя Златев.

Попов разкри, че основната цел е била сестрите да бъдат в топ 8 на ранглистата за Токио, която се базира на предолимпийската квалификационна година от лятото на 2020 досега досега.

„Нашата най-важна цел беше да влезем сред поставените играчи – в първите осем на ранглистата Race Tо Tokyo. Те заеха осмото място в нея и ние постигнахме тази цел. Това означава, че ще се надяваме на по-добър жребий. По моя преценка и обстоятелствата, които са днес във формата и нивото, което показват, целият прогрес за тези три години, мисля, че те вече имат самочувствието да направят по-добър от резултат от Рио, където бяха девети. Статутът го има, осми сме в ранглистата за Токио, и се надявам да стане. Като цел си поставяме четвъртфинал на олимпиадата, това ще гоним до край. След това на четвъртфинала всичко може да стане“, каза Попов.

Регламентът на олимпиадата предвижда 16-те двойки да бъдат разпределени в четири групи по четири. Във всяка една група има поставени две двойки. В тяхната група българките ще са втори поставени. Първите две двойки от всяка група се класират за четвъртфинал.

Попов разкри и как ще премине подготовката на сестри Стоеви за олимпиадата.
„Мисля, че заминаваме на 16 юли, за да влезем в олимпийското село на 17, не можем да влезем по-рано, това е регламентираната дата. Ние сме вече ваксинирани с две дози и притежаваме официални сертификати. Състезанията приключиха, щастливи сме, че състезанията, които са квалификации за Токио, минаха, защото имаше риск да отпаднат поради пандемията.

Габриела и Стефани ще участват в отборно държавно първенство в събота и неделя. Надявам се да няма контузии. Още една седмица сме в София, на 25 юни заминаваме за Спорпалас във Варна, където ще има спаринги с чуждестранни състезатели. Ще има и български състезатели от националния отбор. Там оставаме две седмици, след това се прибираме в София за една седмица, и след което заминаваме за Токио на 16 юли“, коментира Попов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.