Хокеят на трева в България чества 30 години

Един от 10-те най-популярни олимпийски спорта в света навършва 30 години на родна земя. На 6 юни 1991 г се учредява Българска федерация по Хокей на трева с първи председател Димитър Харалампиев.

В пресклуб „България“ ръководството на централата в лицето на председателя Йорг Шенк, изпълнителния директор доц. Антонио Антонов и Емилия Витанова от Управителния съвет направиха обзор пред медиите на ключовите моменти и постижения от зараждането на хокея у нас до днес.
Доц. Антонов е автор на монографията „История на хокея“, която по-късно бе представена в Музея на спорта.
Пионери на съвременния български хокей са клубовете „Хеброс“ в Харманли и „Балкан“ в Нови Искър, които през 1988 г. полагат основите на красивия тревен спорт. Две години по-късно, през 1990 г., двата клуба изиграват и първия мач на Националния стадион „В. Левски“. След това се учредява клуб „Академик“ и трите заедно плюс 11 физически лица основават БФ Хокей на трева. През 1992 г. федерацията става член на Международната федерация по хокей, а на следващата година влиза и в Европейската федерация.
За три десетилетия родната централа е организирала 353 държавни първенства и национални купи за всички възрастови групи – от 10-годишни до мъже и жени. През 2005 г. София е домакин на първото Балканско първенство. Наши хокейни клубове имат 43 участия в Европейски клубни първенства. Връх в мъжкия ни хокей е участието на националния ни отбор в Световната лига и класирането му на 3-о място през 2014 г. Юношите ни са в първа дивизия на Европа /топ 8/. Отборът на НСА за мъже е абсолютен лидер през годините с 203 призови класирания.
Първите стъпки на женския хокей у нас са през 1996 г. Отборите на НСА, Академик и с. Баните са най-добрите и те участват на Европейски първенства. „За съжаление, днес дори нямаме женски национален отбор заради лошото финансиране“, сподели Емилия Витанова. Федерацията е с 60 хил. лв годишен бюджет от ММС. „Истината е, че държавата изостави някои спортове. До 2015 г бяхме на 40-45 място в световната ранглиста. Сега ни няма изобщо, защото не можем да участваме на големи състезания с 60 хил. лв за година“, каза А. Антонов.
„В западните страни самите родители подпомагат спорта, като дават членски внос, но тук още няма такава нагласа“, каза председателят на федерацията Йорг Шенк. „Все пак България е най-бедната страна в ЕС“, добави той. Г-н Шенк е дипломат от кариерата и дълго време работи в посолството на Германия, но е запален по хокея на трева и играе още като студент . Става част е от родната федерация много преди да бъде избран за председател през 2018 г. „Винаги съм се чувствал свързан с българския хокей“, призна дипломатът и обясни мотива си да седне зад кормилото на любимия си спорт с чист идеализъм. „Много държа на феърплея“, сподели дипломатът.
Федерацията се гордее с изградения терен на изкуствена трева в к.к. „Албена“ след спечелен международен проект. Другите големи терени са в Бяла и Рудозем, а освен това почти всеки клуб има малък терен. „Болката ни е, че нямаме голям терен за хокей в София“, сподели Антонио Антонов. Клубовете към федерацията са 19, като прибавим и тези, които се занимават с хокей, над 1000 души са съпричастни към този спорт в България, стана ясно от думите на изпълнителния директор.

Федерацията участва активно през изминалите 30 години в различни проекти – „Балкански каравани“, „Близнаци“ , семинари за обучение по хокей на учители по физическо възпитание в училищата и др. В момента се набират 100 деца за обучение от столичните училища по проект на Столична община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.