Инфарктен финал и неочaкван победител в третия етап на Джирото

Тако Ван Дер Хорн

Тако Ван Дер Хорн (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) спечели третия етап от Обиколката на Италия. Нидерландецът беше част от първоначалното откъсване и беше единственият колоездач, който не беше застигнат от групата на фаворитите. Филипо Гана запази лидерската фланелка.

Третият етап беше добре балансиран етап от организаторите на състезанието. С дължина от 190км и четири кратини и къси категоризирани височини, които се намираха в последните 70км за деня. Началната половина беше беше почти изцяло равна, което допринесе за високата средна скорост в етапа.

Стартът беше съпроводен от дъжд, но това не попречи на колоездачите да започнат да се атакуват още от началото, с цел да се сформира откъснала се група. 10км след началото, 8 колоездача имаха аванс от 1’25” пред основната група, това бяха Самуеле Риви (Eolo-Kometa Cycling Team), Алексис Жугард (AG2R), Симон Пело (Androni Giocattoli-Sidermec), Самуеле Цокарто (Bardiani), Винченцо Албанезе (Eolo-Kometa Cycling Team), Ларс Ван Денг (Groupama-FDJ), Тако Ван Дер Хорн (IWG) и най-младият колоездач в обиколката – Андрий Пономар (Androni Giocattoli-Sidermec).

170км преди финала, разликата между бегълците и основната група беше малко под 4 минути. Тогава Мачей Боднар (Bora-Hansgrohe) излезе начело на групата и започна да задава по-високо темпо. DSM също изпратиха свой състезател отпред, докато от Ineos нямаше и следа в челото на групата. Бегълците обаче продължиха с поддържането на висока средна скорост, като така техният аванс продължаваше да расте. 158км до края, разликата възлизаше на 6’30”.

От Bahrain Victorious също започнаха да си проправят път начело, но все още Боднар седеше най-отпред на групата. Изоставането на основната група плавно започна да се стопява, 151км преди финала, те бяха на 6’12” зад бегълците. От Alpecin Fenix също изпратиха колоездач отпред и бегълците продължиха да губят аванса си, 5’36” след 53км от старта.

С напредване на времето, пътищата започнаха да изсъхват, а от Bora-Hansgrohe продължаваха да заемат лидерските позиции в основната група. Те работеха за Петер Саган, който преследваше своята трета етапна победа през този сезон. Видимо темпото се беше увеличило, което водеше и до спадане на разликата – 4’11” на 111км преди края на етапа.

Към навлизане в първото изкачване за деня, Поломар се опита да се откъсне от останалите бегълци, но бързо беше хванат обратно. Отзад, основната група се намираше на 3’40” изоставане. Винченцо Албанезе премина пръв през върха и с взетите точки си гарантира още един ден с фланелката за най-добър катерач, която той спечели вчера. Оставаха две височини от 4-та категория, в които не се раздаваха толкова точки в класирането за катерачи.

От Bike Exchange изведоха Саймън Йейтс начело и битката за генерално класиране също се нажежи за момент. С наближаване на втората височина, бегълците бяха на 3’08” пред основната група.

Дългото малко над 4км започна и скоро след това, някои от бегълците започнаха да страдат. Оставаха още 39км и вече над 30 колоездачи изостана по изкачването от основата група. Шестимата останали бегълци имаха 1’48” аванс, докато Bora продължаваха да вършат цялата работа в групата. Пело се изкачи пръв на височината, следван от Самуеле Цокарто, 36км преди края, разликата беше 1’36”. Следваше дълго и бързо спускане, от Ineos постепенно започваха да си проправят път напред.

На 20км от финала, само петима колоездачи бяха останали пред групата на фаворитите, авансът им беше 1’04”. Следваше некатегоризирано изкачване, което стигаше до 15% среден наклон. Тако Ван Дер Хорн и Симон Пело атакуваха и се откъснаха пред останалите бегълци.

15км преди финала, Тони Галопен (AG2R) и Джулио Чиконе се откъснаха от основната група в преследване на двамата лидери. При 13 оставащи километра, Пело и Хорн имаха 17” пред преследвачите си и 30” пред групата на фаворитите. На 8,5км преди финала, Тако Ван Дер Хорн атакува Симон Пело и се отксъна сам начело.

Хорн се влагаше максимално и на 5км преди финала имаше аванс от 24” пред Галопен и Чиконе. Едва 19 секунди разделяха Хорн и основната група в навлизане на последните 2 километра.

В групата отвориха още по-висока скорост, но не успяха да настигнат Хорн и така състезателят на Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux успя да грабне своята първа победа в голяма обиколка. В генералното класиране нямаше размествания, като всички фаворити пристигнаха заедно на финала, а Филипо Гана (Ineos) запази розовата фланелка.

Утре предстои първият финал на изкачване в тазгодишната Обиколка на Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.