Вут Ван Аерт спечели „Амстел Голд“ след фотофиниш

Вут Ван Aeрт

Вут Ван Ерт (Jumbo-Visma) спечели колоездачната класика „Амстел Голд“, след финален спринт между него и Том Пидкок (Ineos Grenadiers). Фотофинишът отреди победата на белгиеца. Максимилян Шахман (Bora-Hansgrohe) зае третата позиция, след като не успя да бъде конкурентен на Ван Аерт и Пидкок в спринта за победата.

Победното откъсване се сформира след поредица от агресивни атаки на основните претенденти. Пидкок направи ключовата атака, а Ван Аерт и Шахман го последваха и се откъснаха пред първата група. Тримата работеха добре заедно и натрупаха достатъчен аванс, за да могат да пристигнат сами на финала. Ван Аерт първи отвори спринта, 200 метра преди финала. В последните 75 метра, Пидкок започна да застига Ван Аерт и дори се изравни с него във финалните метри, но Ван Аерт намери допълнителна сила точно когато най-много се нуждаеше от нея, за да вземе победата.

Решаващият момент дойде 18км преди края, когато Никола Кончи (Trek) направи първоначално действие за атака. Ван Аерт отговори първи, но точно тогава загуби своя съотборник Примож Роглич (Jumbo-Visma). След Ван Аерт, в откъсването се присъединиха Жулиян Алафилип (Deceuninck-QuickStep), Михал Квятковски (Ineos Grenadiers) Макс Шахман и Том Пидкок.

Квятковски се впусна в опит за откъсване сам напред, но бързо беше застигнат от преследването, което Шахман водеше. Тогава съотборникът на Квятковски – Том Пидкок контрира и се впусна в атака веднага след това и само Шахман и Ван Аерт успяха да се хванат за него. Триото бързо започна дс трупа аванс пред групата на преследвачите водена от Алехандро Валверде (Movistar), Гьом Мартен (Cofidis) и Якоб Фуглсанг (Astana).

В последните 5 километра, предимството на лидерите започна да намалява, но липсата на сътрудничество при предледвачите им даде времето, от което се нуждаеха, за навлязат необезпокоявани в последния километър. Изглеждаше, че Пидкок имаше най-добрата позиция, докато дебнеше зад гърба на Ван Аерт. Когато бешгиецът отвори спринта си, изглеждаше, че е тръгнал твърде рано, Пидкок бързо отговори на атаката и точно когато застигна Ван Аерт, колоездачът на Jumbo-Visma се оказа по-силен и успя да спечели победата с по-малко от сантиметър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.