Габриела Георгиева с отрицателна допинг проба

Снимка: ММС

Допинг пробата на националката по плуване Габриела Георгиева, която се очакваше с огромно напрежение от ръководството на федерацията, е отрицателна. С новината се похвали президентът на централата Георги Аврамчев.

Георгиева, чийто личен треньор е главният мениджър на националния тим Кристиан Минковски, бе тествана на 18 февруари. Събитието съвпадна с разкриването на положителните допинг проби на трима нейни съотборници – Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов. При тях бе засечен анаболния стероид станозолол.

И към момента не е ясно как веществото е попаднало в организмите на тримата плувци, а треньорът Минковски и лекарят Любомир Петров получиха сериозни критики за прилагания начин за възстановяване на националите. Точно затова резултатът на Георгиева засега успокоява притесненията за евентуални нови положителни проби.

Габриела, която е специалист в гръбните дисциплини и има покрит норматив „Б“ за олимпийските игри в Токио, бе проверена от служител на българския Антидопингов център, а пробата й бе изпратена за изследване в лицензирана австрийска лаборатория. Допълнителни притеснения имаше заради ваксинацията на плувкинята непосредствено преди тестването й, когато е била третирана с урбазон.

Всички добавки, които са приемали националните състезатели по плуване пък вече са предадени за изследване в международна лаборатория, съобщи bTV. От федерацията са предоставили списък на Антидопинговия център на всички национали, които са участвали в лагерите през януари и февруари, като те ще бъдат подложени на допинг тестове.

В момента се очаква и резултатът от пробата на една от звездите ни при мъжете – Йосиф Миладинов, който има квота за участие на олимпиадата. Миладинов е проверен на 27 февруари при посещение при семейството си в Швейцария, като тогава инициатор на проверката е Световната антидопингова агенция.

Междувременно Б-пробите на Здравко Баблаков, Благой Панайотов и Светлозар Николов вероятно няма да бъдат отваряни, защото спортистите трябва сами да заплатят процедурата, ако желаят това да се случи. Единичната цена за това обаче е над 1000 евро, а шансовете Б-пробите да дадат отрицателен резултат, клонят към нула.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.