Олимпийски зимен фестивал събира младите таланти на България

insport olympic

За пета поредна година ски-център Осогово ще бъде домакин на олимпийския зимен младежки фестивал, който по традиция дава път на спортните таланти на България. Създадената вече традиция, добрата организация и отличните снежни условия са предпоставка, че насрочените за 19 и 20 февруари състезания ще се превърнат в своеобразни държавни първенства за най-малките ни надежди в белите спортове.

В курорта, приел преди 8 години стартове за Европейската купа по сноуборд, в петък и в събота ще се състоят надпревари в три спорта: алпийски ски, сноуборд и ски-бягане. В тях се очаква да участват близо 250 бъдещи звезди. Организатори на зимния фестивал, който се провежда вече девета поредна година под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“ са Българският олимпийски комитет и Асоциация „Спорт в свободното време“. И двете организации имат за свой приоритет развитието на спорта сред младите и насърчаването на талантите в ранна възраст.

От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри и европейски спортни форуми, а част от тях сега се подготвят за зимните олимпийски игри през следващата година в Пекин. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

В четвъртък, 18 февруари, е ден за пристигане на участниците, вечерта са предвидени техническите конференции. Състезанията ще бъдат в три възрастови групи за деца и младежи от 11 до 16-годишна възраст.

В петък, 19 февруари, първи по пистите ще се спуснат талантите в алпийските ски, те ще се състезават на гигантски слалом по пистата „Людмил Янков“. С най-много заявки са алпийците на СК Чамкория – 29, с много представители са също клубовете Банско, Витоша ски, Рилец и др.

Същия ден тържественото откриване е насрочено за 13.30 ч., след което веднага започват надпреварите в сноуборда. Спусканията ще бъдат под вещото наблюдение на Виктор Жеков, прочут треньор и баща на българската звезда в бордъркроса Саня Жекова. Най-впечатляваща е заявката за участие от Бороборд с 25 състезатели, Амер спорт са с 14, Мотен с 13, Блейд с 11, Спорт Екстрийм с 10 и др.

В събота, 20 февруари, сутринта ще се състезават ски-бегачите, които са най-многобройни сред участниците. Клуб Сапарева баня изпраща 27 състезатели, Тритон Екстрийм 22, Рилски скиор 20, дебютантите от Александър логистик също са с 20 участника. Също в събота в 13 ч. ще бъде официалното закриване и награждаване на призьорите.

Ниските температури и новите обилни валежи през последната седмица позволиха на домакините от курорта Осогово да подготвят отлични условия за участници и гости. Многото сняг и обновеният в последните години ски-център са в пълна готовност да посрещнат стартовете на младите ни надежди в белите спортове. Гигантският слалом ще се състои на голямата писта, а сноубордът и ски-бягането във Фънпарка.

Метеорологичните прогнози също са благоприятни, тъй като до края на тази седмица синоптиците обещават слънчеви, тихи и студени дни, а сняг на Осогово има в изобилие. За участниците са предвидени много награди и призове.

Българският олимпийски комитет спазва традицията да включва нови национални центрове като домакини на фестивала. След първите три издания в местността Картала над Благоевград, форумът бе в Банско, а после се премести над Кюстендил. Ски-зона Осогово бележи силен прогрес в последните години, а доказателство за това са двата старта за европейската купа по слоупстайл, организирани през февруари 2013 г., за които домакините получиха отлични оценки и много суперлативи от ФИС.

Предварителна програма на олимпийски младежки зимен фестивал Осогово 2021:

Петък, 19 февруари:

9.30 ч. Ски-алпийски дисциплини

13.30 ч. Откриване на Фестивала и награждаване на алпийците

14.00 ч. Сноуборд

Събота, 20 февруари:

9.30 ч. Ски-бягане

13.00 ч. Награждаване на призьорите и закриване на фестивала

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.