Трагедия: Откриха тялото на Атанас Скатов

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Това съобщиха за БНР от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Минути по-късно от Russianclimp също обявиха тъжната новина: „Тялото на Атанас Скатов е открито и вече е транспортирано до Скарду с хеликоптер на пакистанската армия“.

42-годишният сливналия изчезна на слизане от височинен Лагер 3 към Базов лагер, а в издирването му бе включен и военен хеликоптер поради спецификата на терена.

Въпреки първоначалните информации, причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Така България загуби поредния си голям алпинист.

До мечтата за Хималайската корона на Атанас Скатов му оставаха К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат. Той изкачи самостоятелно и без кислород Чо Ойю, а без шерпи стъпи на Гашербрум I и Гашербрум II.

Стремежът му към изкачване на 14-те осемхилядника съвпадна по време с опитите на Боян Петров да постигне Хималайската корона. Петров загина в подножието на Шиша Пангма (8034 м) през май 2018 г. Година по-късно Иван Томов загина след изкачване на четвъртия по височина връх Лхотце (8516 м).

В публичните си изяви Скатов често изтъкваше, че е веган, а основна тема в разговорите му беше тази за опазването на природата.

Българинът беше в необичайно голяма експедиция, целяща да постигне немислимото – първото зимно изкачване на К2. До преди по-малко от месец вторият по височина връх на планетата беше единственият осемхилядник, който не беше изкачван през зимата.

Историческия успех постигнаха непалецът Нирмал Пурджа и деветима шерпи в отделна експедиция.

Поклон! Мир на душата му!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.