Скатов с опит да стане първият българин изкачил К2 в зимни условия

Българският алпинист Атанас Скатов се впуска в изкачването на втория по височина и най-труден връх на планетата – К2 (8611 м.).

След 18-дневно чакане за по-добри условия в последния базов лагер преди върха, Скатов ще атакува К2 в четвъртък или петък, тъй като тогава се очаква времето да бъде благоприятно за стартирането на изкачването.

„След дълго чакане, което продължи почти 18 дни, малко преди края на експедицията получихме добра прогноза за дните 4-ти и 5-ти февруари. Прозорецът е много кратък, но това е единствената ни възможност да опитаме да изкачим върха. Пожелайте ни да имаме възможно по – малко вятър и повече слънце.

Със смирение и молитви към Краля на планината – връх Чогори! Бог напред и ние след него! Заедно напред и нагоре, скъпи приятели! Благодаря сърдечно на всички за подкрепата!“, написа алпинистът ни във „Фейсбук“.

Скатов се включи в една от най-мащабните международни експедиции през последните години за зимно изкачване на K2. Тя вече постигна историческия успех, след като на 16 януари група непалски алпинисти покориха върха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.