Избраха младите ни национали по спортна гимнастика за отбор №1

Националите по спортна гимнастика вече са започнали подготовка за европейското първенство през април в Швейцария, а младежите Божидар Златанов, Теодор Трифонов, Даниел Трифонов, Здравко Добрев и Раян Радков, които спечелиха исторически бронз в отборната надпревара на шампионата на Стария континент в Мерсин (Турция) през декември, бяха отличени за отбор на месеца в традиционната анкета на Пресклуб „България“.

Президентът на федерацията ни по спортна гимнастика Красимир Дунев заяви, че състезателите не са излизали от форма и подготовката продължава. „Надявам се един ден са сме и отбор на годината. Предстои европейско първенство за мъже и жени в Швейцария. През март ще има и държавно първенство. Надявам се всички да са здрави и да имаме успехи и за напред“, коментира Дунев.

Той отново призова за актуализиране на Наредбите на Министерството на спорта за премиите, тъй като младежите и девойките не получават финансови бонуси, а при тях конкуренцията е дори по-голяма. „Бюджетът на федерацията е същият от миналата година. Надявам се на успехи на европейското първенство и на олимпийските игри от Дейвид Хъдълстоун, който има квота за Токио. Надявам се и на втора квота от Йордан Александров. Парите за клубовете са двойно по-големи тази година, което е похвално, защото има клубове, които изнемогват. Но на федерациите парите са същите“, добави Краси Дунев.

Старши треньорът на националния отбор Милко Танкушев пък сподели, че е доволен от представянето в Мерсин. „Да се надяваме на още поводи с тези прекрасни деца и да се гордеем с техните успехи. За първи път от доста години ние имахме проблеми да сформираме състав, защото разполагаме с много добри деца в тази възраст. При положения от тях огромен труд аз бях убеден, че ще постигнем нещо“, каза Танкушев.

Теодор Трифонов от две седмици се подготвя с националите на базата на „Раковски“. „За мен това беше трето и последно европейско първенство при младежите. В многобоя допуснах грешки на халки и останах пети. Пети съм и на успоредка. Мисля, че съм готов за преминаването при мъжете. По-трудно ще ми бъде с физическата подготовка, защото съчетанията на халки и успоредка се усложняват вече“, сподели Трифонов.

Милко Танкушев разкри още, че има проблеми с подготовката на Димитър Димитров, който има много сериозен потенциал на прескок и земя. Димитров се подготвя в Благоевград и не може да бъде привлечен в София поради липса на средства. Мъжете завършиха пети отборно на европейското първенство в Мерсин, но за тях няма премия от Министерството на спорта. „Искаме да го запазим за спорта. Той има потенциал на прескок и земя, но няма средства за финансиране на подготовката му в София“, каза Танкушев.

Йордан Александров в момента е в САЩ, но се очаква да се върне в България в средата на февруари, а Дейвид Хъдълстоун вече е възстановен от контузия на врата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.