Атанас Скатов: Алпинист от нашата група почина, но сме решени да атакуваме К2

Българският алпинист Атанас Скатов в момента е на базовия лагер на връх К2. Това каза самият той в специално интервю за bTV. Това е 21-вата експедиция на Скатов.

„Нашата експедиция, която е от около 17 души, направихме две ротации и тепърва ни предстои тръгване към върха. Още не сме пробвали да го направим. От два дни времето се развали – прехвърча сняг, духа вятър, студено е“, разказа той.

Алпинист от неговата група обаче е загинал на 16 януари по същото време, когато групата непалски алпинисти и шерпи успяха да осъществят първото в историята изкачване на К2 в зимни условия. Преди броени минути е научил и за смъртта на още един човек.

„На съседния връх Броуд пик имаше двама американци, които дойдоха преди 10 дни. От три дни единият липсваше, защото беше тръгнал да се климатизира на съседен връх. Днес са намерили тялото му“, разказа още Атанас Скатов.

След втората климатизация той се чувства готов да тръгне към върха, ако времето позволява това. Определяща обаче е скоростта на вятъра.

„Следващите седем дни няма възможност за хубаво време. На нас ни трябват поне три дни, в които скоростта на вятъра да е под 40-45 км/ч. На върха температурата е минус 60 градуса и при положение че има и силен вятър, изкачването става невъзможно“, сподели алпинистът.

В неговия лагер се надяват да има хубаво време и да тръгнат към върха през следващите 2-3 седмици.

Българският алпинист разказа, че проблем също така е падането на големи камъни. Вече има и пострадали алпинисти, някои от които са със сериозни травми и се е наложило да си тръгнат.

„С парапетите също има проблем, защото повечето от тях са стари. Най-новите са минимум на година и половина и малко или много са компрометирани. Човек трябва да разчита най-вече на краката и ръцете си, а не на парапетите, защото може да стане инцидент“, обясни алпинистът.

„Трудностите са много, но твърдо сме решили – има ли възможност, ще тръгнем към върха“, категоричен бе Атанас Скатов.

Непалските алпинисти, които успяха да изкачат върха, вече са слезли. Той дори е успял да разговаря с тях.

„Повечето имат измръзвания – на лицето, както и на пръстите на ръцете и краката. Било е много студено. Добре, че през повечето време не е духал силен вятър“, разказа Скатов.

Само 10-15 минути е имало вятър със скорост около 50-60 км/ч и именно тогава те са измръзнали.

„Затова и 20 години не е имало изкачвания на този връх, защото е изключително трудно. Щастлив съм, че успяха и показаха, че все пак това е възможно“, каза алпинистът, допълвайки, че се надява и неговата група да има такъв шанс да изкачи К2 през зимата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.