Скатов потегли в опит за първото зимно изкачване на К2 в историята

Алпинистът веган Атанас Скатов ще се бори със стихиите на К2 (8611 м) заедно с приятелката си Шени Бензеш. 42-годишният сливналия тръгна за 14-ата си експедиция над 8000 метра, като за първи път ще е придружен от близък човек.

„На тази експедиция се сбъдва още една моя мечта, а именно да имам близък човек на базов лагер, който да ме подкрепя и да ми помага. В това пътешествие се впуска заедно с мен моята приятелка. Желанието и ентусиазмът й за участието в тази експедиция са невероятни“, обясни във Фейсбук Скатов, чиято спътничка също е запалена по вегетарианството, колоезденето и йогата.

Базовият лагер под К2 е на 4990 м и до него се достига след дълъг преход по ледника Балторо и преминаване през прохода Гондогоро Ла (5680 м). Шени, която е адвокат по професия и като пътешественик е обиколила 48 държави на 4 континента, има опит в планината, но не и в страховитата Каракорум през зимата.

През септември Наско заведе партньорката си на Монблан (4810 м), втория най-висок връх в Европа след Елбрус (5642 м). Припомняме, че К2 е вторият по височина в света и смятан за най-труден връх, като единствен от осемхилядниците няма зимно изкачване. Нито един от 30-те опита през декември, януари или февруари, първият от които е направен още през 1987 г., не е бил успешен, пише планинското издание „Катманду Поуст“.

По план Скатов, Шени и останалите членове на експедицията трябваше да се доберат до базов лагер около Нова година, а атаката се предвижда за февруари. Двамата българи стигнаха благополучно до столицата на Пакистан – Исламабад. „С намерение да отлетим за Скарду, но поради влошено време полетът ни бе отменен. Групата ни се увеличава. Серджи, Тамара, Хуан Пабло Мор, Валди, Антониос, Матиас, Алекс и други достойни и смели ентусиасти. Пожелавам успех на всички“, разказа Скатов.

„Това е за мен експедиция номер 21 за последните 8 години. Но колкото и опит да имаш в планината, никога не е достатъчен. Само планината решава дали да ни допусне до върха си“, уточни Наско, който досега е стъпил на 10 върха над 8000 м, включително два пъти на Еверест.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.