Мария Оряшкова: Мисля, че има още какво да спечеля

Звездата на родното самбо Мария Оряшкова получи наградите за спортист на ноември в анкетата на Пресклуб „България“ сред медиите. Тя показа за първи път и 6-те златни медала, извоювани на световния тепих. На церемонията присъства старши треньорът на националния отбор Васил Соколов.

За 6-тата си световна титла по самбо Мария оглави класацията на спортните редакции за миналия месец с 13 гласа, неин подгласник с 8 гласа е европейският вицешампион по джудо Ивайло Иванов. Точно година по-рано, за 5-ата си световна титла шампионката също вдигна значката „Златна България“, след като бе избрана за Спортист на месеца.

Мария Оряшкова сподели, че не е очаквала най-високата журналистическа оценка, която за нея има стойност на медал. Треньорът Соколов обаче не е изненадан от резултата, защото успехът на състезателката е изключителен.

Двамата не са обсъждали докога тя да продължи активната си спортна дейност, но специалистът е категоричен: „Човек докато е подготвен и силен, няма проблем да продължи“.

„Сега бера плодовете на моя труд, който съм влагала цял живот. Чувствам се по-силна и зряла. Почти нямам почивен ден. Мисля, че има още какво да спечеля“, разкри 6-кратната световна №1 и 9 пъти шампионка на Стария континент. Да не се отказва от състезателната си кариера означава за шампионката помощ и пример за младите. „Гледаме да вкараме повече деца в залите. За жалост малко от тях продължават със спорта след 18-тата си година“, каза още Оряшкова.

Подготовката на Мария основно преминава с националния женски отбор по борба, подчерта Соколов. Талантливата самбистка има желание и амбиция да се докаже и в олимпийския спорт. Тя се завърна вчера от участие на Световната купа по борба в Сърбия.

„Състезанието беше много силно. Аз и миналата година загубих от представителката на Киргизстан и сега пак“, разказа Мария Оряшкова. Силният й дух не я напуска и загубите не я пречупват. „Чувствам, че съм направила крачка напред и продължавам с пълна сила“, заяви шампионката по самбо. Когато няма ангажимент със самбото, тя се заема с борбата и обратното. Мария благодари на личния си треньор Иван Нетов и на федерацията. Шампионката смята, че е родена с късмет, тъй като компанията „Асарел Медет“ и община Панагюрище я подкрепят финансово така, че да мисли само за спорт и за нищо друго.

Васил Соколов призова държавата да обезпечи по подобен начин всички български състезатели от световния и европейски елит, за да се отдадат те само на спорта и да нямат грижа как да изкарват прехраната си на едно или друго работно място.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.