Световната шампионка Мария Оряшкова: Това е моята година

Шесткратната световна и деветкратна европейска шампионка по самбо Мария Оряшкова продължава да преследва своята най-голяма мечта – участие на олимпийски игри.

Преди няколко дни в Нови Сад (Сърбия) 31-годишната българка завоюва рекордния в кариерата си шести златен медал от шампионат на планетата, но самбото не е олимпийски спорт. Затова тя от три години тренира борба с цел да спечели квота за Токио 2020.

„Това е моята година, подготвих се добре и бях готова. Относно олимпийската ми мечта много се надявам догодина отново да си говорим. Това е моята цел номер 1 и ще продължа да се усъвършенствам, за да съм по-близо до тази мечта“, каза Оряшкова в „Пресклуб България“.

Мария получи парична премия от 10 хиляди лева. Тя е събрана от лични средства на доц. д-р Румен Стоилов, президент на БФДжудо, и от треньора и преподавател в НСА Стоян Саладинов.

„Радвам се, че в тези времена се случва нещо позитивно. Тази премия е от лични средства от хора, които са пример в моя живот. Щастлива съм, че все още има хора като тях. Иван Нетов много често ми казва, че съм като айсберг. Но аз съм върхът на айсберга, а имам много хора, които са в основата му и зад гърба ми.

Затова искам да благодаря на Министерството на спорта, на БФСамбо, на БФБорба, на спонсорите и на всички, които ми помагат. Тези медали не са само плод на моя труд, а и на много други хора. Живеем в една несигурност за това какво ни предстои утре, но през тези шест месеца не съм спирала да тренирам и продължавам така. Предстои ми лагер с борбата на Белмекен през декември. Това ще бъде пети лагер на Белмекен за мен за последната една година“, каза Оряшкова.

Панагюрката планираше да участва на световното първенство по борба през декември в Белград, но то беше отменено заради глобалната пандемия. Оряшкова коментира, че световния шампионат по самбо също е бил доста по-различен заради мерките за борба с коронавируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.