НБЛ взе решение за налагане на млади българи в отборите

С акцент върху бъдещето на българския баскетбол и налагането на млади състезатели в отборите премина днешното заседание на НБЛ.

В зала „Триадица“ представителите на десетте елитни клуба у нас се събраха на важно, продължило близо 7 часа заседание на Общото събрание на лигата, на което разискваха над 10 важни въпроса за следващия сезон. На заседанието присъства и националният селекционер Росен Барчовски.

Делегатите единодушно приеха финансовия отчет за сезон 2019/2020.

След дискусия и гласуване с 8 гласа „За“ и 2 – „Против“ бе решено да се предложи на Управителния съвет да не се променя общият брой на чужденците „и остава, както до сега – общо 5 чужденци – трима на терен и възможност за замяна на двама чужденци по време на сезон 2020/2021 и 2021/2022“.

Най-сериозно внимание предизвика точка 3 от Дневния ред, по която бе взето следното решение: „В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст (родени през 2001 г.) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1997 г.) за сезон 2020/2021.

За следващия сезон 2021/2022 двама състезатели до 20-годишна възраст (родени през 2001, 2002) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1998 г.) Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФБаскетбол.“

Делегатите решиха да изчакат и да обсъдят на следващо заседание кандидатури за поста Генерален мениджър на НБЛ. От следващия сезон на поста „Спортен директор“ на лигата се завръща Сандра Велчева, а длъжността администратор отпада. Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ ще остане в непроменен състав и ще бъде въведена лицензионна система за клубовете от НБЛ.

Единодушно бе прието финансовите параметри за участие в НБЛ да останат непроменени.

Заявки за участие в лигата за сезон 2020/2021 ще се приемат в срок до 15 юли.

С 6 от 10 гласа „За“ бе прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ – „3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакин“. Клубовете предложиха новият сезон да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната.

След гласуване с 8 на 2 гласа бе решено „форматът на турнира за Купата на България да  остане под формата на турнир –  „Финална осмица“  с дирижиран жребии за четвъртфиналите и пълен жребии за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребии. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на  зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.“

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността Генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига – България – Северна Македония – Гърция.

Единодушно бе прието, че съдия от първа урна може да ръководи мачове, независимо дали участващите отбори са от един и същи град.

Решенията на ОС на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се УС да се събере до средата на месец юни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.