Талант, труд и двигателни навици в тениса на маса

Ще си позволя да направя анализ в следствие на моя близо 30 годишен опит по спортните площадки и зали. Разбира се нямам квалификация, като треньор по тенис, но пак съм преподавател по друг вид спорт (изкуство), като зад себе си имам спортно образование и много титли.

Мога да споделя опит и възгледи от моето близо 7 годишно пребиваване в Япония, както и азиатския начин на мислене. Това би дало отговори на много въпроси. В момента съм треньор на организация наброяваща над 100 човека, в това число и деца до 12 години, юноши, девойки, жени и мъже.

Как да разберем за какво сме родени?

Да има човек талант е важно!

Всеки на тази земя е роден с определена функция и ако намери средата, в която е силен и има заложби може да постигне високи резултати. Трябва разбира се човек да подбере интуитивно „това, което може най-добре.“

Основата да се развива един талант се подбира, както от самите вътрешни желания на определен индивид, така и от треньори-професионалисти, които „търсят“ таланти.

В развитите страни и специално в Азия в тениса на маса има цели институти и академии за подбор на различни възрастови групи. От най-ранна детска възраст се изследват родовите корени на бащата и майката на детето. Изработват се пълни морфологични данни на костната система, мастната и мускулна тъкан и се насочва детето в най-добрата среда за развитие. Излишно е да се подбира човек със заложби над 2.00 метра за тенис на маса! Той би бил по-подходящ за баскетбол, волейбол, плуване и т.н.

При нас специалисти в момента почти липсват. Има малки заченки, но на този етап подбора на 5-7 годишни деца е почти нулев.

В залата влизат случайно деца, „запалени“ от игра маса на улицата или на някое случайно място. Има и такива, които живеят близо до залата, а пък на други родителите им са треньори и ги насочват директно към тенис на маса, но тези случаи са по-скоро единични.

Талантът е важен, но той е само 5%. Другите 95% са труд!

Тази стара максима важи в пълна сила в тениса на маса. Какво е тенис на маса? Каква игра е тя и какво трябва да знаем за нея?

Накратко казано тенисът на маса е бързина на двигателната реакция. За десета част от секундата състезателите трябва да определят скоростта, траекторията и въртенето на топката. Всичко това трябва да бъде преработено в мозъка и след това да се намери адекватно решение на възможен отговор срещу противника.

Мнозина хора имат забавена реакция в следствие от различни субективни фактори. На едни пречат прекалено тежките мускули и тегло, на други затруднената двигателна реакция, която се развива трудно. Тя е следствие от сложни нервни процеси, а както знаем всички, качеството бързина се развива най-трудно.

Трябва труд! Много труд! Но искам да подчертая, че трудът, като цел от само себе си е излишен, ако няма квалифициран педагог, който да работи с определеното дете-талант.

Тенисът на маса е чиста математика

Да погледнем аматьорите в тениса. Там има емоция, самокритика, развлечение, вълнение, приказки, самоирония…

В професионалния спорт това е ЗАБРАНЕНО! Запомнете го добре!
Особено в краткия гейм от 11 точки. Всичко е едно мигновение. Срещата приключва до 2-3 минути. Стискате си ръцете и край. Загубили сте. Даже не знаете как. Осъзнавате го чак в съблекалнята.
Къде сте сбъркали? Отговорът е прост. Не сте решили математичката задача.

Тя може да бъде продиктувана от много неща.

В математиката сбор от много нули, пак прави нула!
Въпросът е да се направи цифрата 1, след това да се направи 2, 3, 4….
Ако не се играе с център на тежестта напред на пръстите на краката, ако няма правилна позиция и ОЦТ (общ център на тежестта) нарушаваме първия закон на физиката, съответно и в тениса. Много хора играят на пети и не забелязват това. Прегърбени, с прави колене и лошо разположен таз при предвижване и изпълнение на топспин например.

Нарушите ли законите в математиката, талантът е пропилян.
Печелят тези, които глави не се използват само да се подстригват, гримират или решат, а да мислят. Това най-добре го е казал Жан-Мишел Сейв – един от най-добрите тенисисти в света с най-много медали от първенства.

„Учудващо е колко много хора и надарени състезатели в тениса на маса не използват главите си да мислят, за да спечелят.“

Талантите в България

През годините съм виждал много таланти. Наистина много. Някои от тях са се отказвали по обективни и субективни причини. Едни от основните са, че талантите нямат достатъчно мотивация за труд, защото осъзнават, че са талантливи.

Kазано с други думи се разглезват, отпускат се, не работят, защото ясно осъзнават, че могат много по-лесно да спечелят точката, гейма и мача без много усилие.

Българите сме талантлив народ. Това се осъзнава особено много, когато излезем в чужбина. Веднага изпъкваме. Но тук идва голямото

НО!

Това не е достатъчно. Само талант не е достатъчен.

Големите таланти в България се считат и винаги са били юношите и девойките. Много голяма част от тях се „изгубват“ в огромното море на живота. Някои се състезават, без успех при най-големите.

Защо става така? Защото не продължават правилното си развитие в тактическа и психологическа насока.

До 20 години почти всички знаят какво е фитнес, физическа подготовка, но не знаят какво е психика. Това съм го установил от поколения практикуващи.

Да усещаш, че топката ти е „плътна“ и добре правиш драйв и топспин е точно нищо. Това е самозалъгване. Защото излизаш на масата и срещу теб e китаец, или швед с огромна разлика в психиката.

Големите майстори са работили години под строг контрол на големи треньори. Обаче всеки състезател се сформира индивидуално.

Абсолютно грешно е след „сбъркана“ топка на тренировка да има от рода на „еееееееее много съм зле“, или нещо от този род. Това е първосигнална реакция. Никога не се поддавайте на нея, освен ако не се забавлявате. Не се корете, защото подавате отрицателен сигнал на мозъка. Това е основата на грешното мислене на българина.

Използвайте загубата, за да се развивате в положителна насока и правейки изводите си, да вървите напред. Настройте съзнанието си креативно, позитивно, със самочувствие (не излишно), което трябва да развивате.

Всеки талант оценява, че е такъв, но това е временен процес, ако не докажете обратното непрекъснато с много труд и постоянство.
Пожелавам на всички да спазват тези простички правила, за да може българските таланти накрая да станат ШАМПИОНИ!

Автор: Светозар Ангелов

This article has 3 Comments

  1. Това е Сенсей Светозар Ангелов, който е 6-ти ДАН и е един от най-добрите майстори в света по това изкуство. Този човек е ерудит. Професор – безапелационен капацитет. Скромен и земен той е Национално богатство! Голям респект към него!

  2. Светльо Ангелов е най-добрият майстор на айкидо не само в България, не знаех, че се занимава с тенис на маса, но явно човека си го бива отвсякъде…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.