Изключителен жест на спортсменство украси световното по лека атлетика (ВИДЕО)

Снимка: БТА

Браима Дабо може и да остана далеч от медалите на световното по лека атлетика, но пък си заслужи уважението на хиляди по света. Състезателят от Гвинея-Бисау впечатли с жест на спортсменство в бягането на 5000 м в Доха.

Той помогна на изтощения Джонатан Бъзби от Аруба да завърши надпреварата от сериите в дисциплината.

По време на финалната обиколка Бъзби изпадна в тежко положение. Той видимо изпитваше огромни затруднения, когато на помощ се притече Дабо.

Африканецът хвана своя съперник за ръката и го подкрепи по пътя до финала.

„Основната цел беше да представя моята страна възможно най-добре и съм щастлив, че успях да помогна на човека. Видях, че не бяга по правилния начин и разбрах, че няма да завърши“, обясни Дабо.

„Знаех, че няма да подобря личния си рекорд и когато си дадох сметка за това, се насочих към основната цел за завършване на състезанието. Стремежът ми беше да му помогна да финишира, това е смисълът на състезанието“, добави той.

Изборът на Доха за домакин предизвика много коментари заради горещините. Въпреки че температурите надхвърлят 30 градуса, на стадиона условията са добри заради климатичната система, пише „Ройтерс“.

Случаят върна спомените за олимпийските игри в Барселона 1992, когато британецът Дерек Редмънд получи проблем по време на бягането на 400 метра. Тогава баща му слезе на пистата и му помогна да стигне до финала.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.