Оряшкова излиза на борба и самбо на Европейските игри в Минск

Мария Оряшкова

За първи път български състезател ще стартира в два различни спорта едновременно на олимпийски форум.

Мария Оряшкова ще излезе на тепиха в борбата и самбото на вторите европейските игри в Минск (20-30 юни). През последните 2 г. тя е шампионка на България по борба, а в изконно руския спорт 4 пъти покорява световния връх и е деветкратна №1 в Европа.

Единствената българка, която участва в два различни спорта на олимпийски игри е Евгения Раданова, но не едновременно, припомнят от официалния сайт на родната борба. Носителката на 3 медала в шорттрека, дебютира в колоезденето в Атина 2004.

Общото събрание на БОК утвърди 85 състезатели за Минск, които ще спорят за медалите в 15 вида спорт. Делегацията ще бъде водена от председателя Стефка Костадинова.

Игрите са на 4 г. и се ръководят от Европейските олимпийски комитети, които следват модела на други подобни континентални формати – Азиатски и Панамерикански.

В Минск ще стартират над 4000 състезатели от 50 страни, които ще мерят сили в 19 вида спорт. Осем от тях ще са и квалификации за олимпиадата Токио 2020, а два от турнирите ще са със статут на европейски първенства – в бокса и джудото. Общо ще се разиграят 200 комплекта медали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.