Бъдещите шампиони на България се събират в Албена за Олимпийски фестивал

insport olympic

За 12-а поредна година Българският олимпийски комитет събира младите спортни таланти от страната на Фестивала „Олимпийски надежди“. Надпреварите от 9 до 11 юни отново ще са в курортен комплекс „Албена“, който тази година е с титлата „Европейски курорт на спорта“.

По традиция фестивалът на БОК е под мотото „Да открием олимпийските надежди на България“. От основаването си досега тези състезания са били първо сериозно изпитание за много български спортни надежди, по-късно утвърдили се в националните отбори, участвали в младежки олимпийски игри, а част от тях вече и на олимпийски игри. Целта на фестивала е да допринася за популяризирането на основните идеали, принципи и ценности на олимпизма и разпространяването им сред младото поколение, както и да даде възможност за изява на младите спортни таланти.

Това лято състезанията се организират в 7 вида спорт – лека атлетика, футбол, баскетбол 3х3, тенис на маса, плажен волейбол, плуване и плажна борба. Тази година силни се очертават турнирите по плажна борба и плажен волейбол. При борците в отделните стилове в предишните три години участваха по над 20 отбора с по 8 състезатели и това направи тези турнири най-масовите. Очакванията са те да бъдат сред най-многолюдните като участници и сега, а допълнителен интерес предизвиква организираният по време на Фестивала треньорски семинар на специалистите по борба у нас.

Много силно се включват участници от Северна Македония, които ще се присъединят към традиционните гости от Румъния. Северните ни съседи пристигат с пълни отбори в баскетбола и волейбола, а македонците изпращат волейболисти. Турнирът по плажен волейбол се очертава като изключително силен, тъй като сред участниците личат имената на двама юношески национали – Самуил Вълчинов и Дамян Колев са водени от треньорката Любомира Василева.

Със сигурност отново футболът ще предизвика силни емоции и ще бъде сред най-атрактивните надпревари. Очакват се два отбора от Варна и региона: Добруджа и вероятно Черноморец Балчик, наред с тях ще участват тимовете на Дунав Русе, Шумен, Национал София и Миньор Перник. Отборите ще оформят две групи по три състава, най-добрите отиват на кръст на полуфинали.

В леката атлетика силно присъствие заявяват отново представители на клубове от София, Пловдив, Шумен, Русе, Варна и Добрич. Кросовите бягания на 1 и на 3 км са из алеите на курорта. В плуването най-много участници са заявили школата на Черно море и СК Бриз от Бургас. Силен се очертава и турнирът по тенис на маса, който ще бъде квалификационен за следващите по-важни изпитания в календара на федерацията.

Вече има и заявки за близо 450 участници, като над 100 са записани за стартовете по лека атлетика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.