ЦСКА се се готви за завръщане в елитния хандбал

Хандбалният тим на ЦСКА се готви за завръщане в „А“ група. Носителят на 10 титли при мъжете изпусна последните няколко сезона, но от новия 2019/2020 ще се бори за първите позиции в класирането. Това е основната цел на новото ръководство на „червените“.

„Поехме клуба в тежък период и ни трябваше малко време, за да поставим основата за завръщането ни. Грехота е, че в последните години най-заслужилият спортен клуб в България беше далеч от събитията. Новото ръководство на ХК ЦСКА сме решени да върнем старата слава на клуба.

От последната ни титла минаха 27 години, а това за ЦСКА е безкрайно дълго. Искаме да започнем възраждането на клуба. Вече направихме някои подобрения в залата, имаме планове и за развиване на школата ни, но най-важното е да имаме представителен отбор, който да бъде рекламата на клуба. Вече повече от 5 години ЦСКА не е бил в елита ни, а това е много. Искаме да променим нещата. Имаме идея да създадем мъжки отбор за началото на следващия сезон и сме сигурни, че ще успеем да влезем в битката за медалите“, заяви президентът на ЦСКА Христо Денев за сайта на „червените“.

Хандбален клуб на ЦСКА е основан през 1963 година, като е рекордьор по титли на България с 10 (1976, 1978, 1979, 1981, 1983, 1984, 1987, 1989, 1990, 1991). „Червените“ имат във витрината си и 9 Купи на България, а сред европейските успехи личат четвъртфинал в Купата на Европейските шампиони и 2 осминафинала в същия турнир.

Към момента ХК ЦСКА развива три отбора при подрастващите, а идеята на ръководството е да създаде пълната пирамида в ДЮШ. „Искаме постепенно да съживим не само ЦСКА, но и българския хандбал. В световен мащаб хандбалът е сред най-популярните спортове и доказателство за това е последната Олимпиада в Рио де Жанейро, където за хандбалните мачове бяха продадени най-много билети след тези на футбола. Искаме и феновете в България да усетят тази магия.

За целта ще опитаме да възстановим отборите във всички възрастови групи при юношите, а на по-късен етап и при девойките. За да можем сами да си създадем състезатели, които един ден ще бъдат основни за първите ни отбори. Но най-важната ни цел е да докараме децата в залата и да ги предпазим, доколкото можем, от изкушенията на улицата“, добави вицепрезидентът на ХК ЦСКА Александър Попов.

Страхотни успехи има и женският отбор на ЦСКА, който е шампион на България 12 пъти (1973, 1975, 1976, 1977, 1982, 1983, 1985, 1987, 1989, 1990, 1991, 1992), има и 7 Купи на страната. Подобно на мъжкият тим, от последната титла на жените мина повече от 20 години. Отборът има и богата история от битките в европейските клубни турнири, където има полуфинал в Купата на Носителите на национални купи и два осминафинала в Купата на Европейските шампиони.

„Сега сме много далеч от европейския хандбал, но сме длъжни да поставим основата, след което да продължим развитието си. Защото ЦСКА е лидер в българския спорт и българския хандбал и е време да се завърнем на мястото си“, категорични са от ръководството на ХК ЦСКА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.