Божидар Антонов измина 600 км. от Ком до Емине за 9 дни и постави рекорд

Божидар Антонов премина скоростно най-дългия туристически пешеходен маршрут в България и финишира успешно, съобщиха за NOVA от екипа му. Ултрамаратонецът измина над 600 км. от връх Ком в северозападната част на Стара планина до нос Емине край морето за 9 дни, 4 часа и 51 минути. 

Възпитаникът на Националната спортна академия и опитен бегач-планинар буквално пребори тежката зима в Балкана. Премина през над 100 старопланински върха при тежки метеорологични условия, брулен от ураганни ветрове, снежни виелици и при температури до -25 градуса.

Божидар е рекордьор при лятното пробягване на маршрута с време от 4 дни и 8 часа. В зимните месеци обаче предизвикателството е по-голямо. През последните дни Антонов разчиташе само на собствените си усилия и пробяга разстоянието без ски. Заедно с него, по пътя се движеше и екип сподвижници, които му осигуряваха подкрепа и подслон в почивките.

Постижението засега претендира да е най-доброто. “Знаем за подобен зимен преход преди години на туристическото дружество “Стратеш” в Ловеч, който тогава им е отнел 18 дни”, обясниха от екипа на ултрамаратонеца.

“Правя това не в името на рекордите, а за да дам пример на младите хора у нас, да им покажа, че трябва да спортуват и да разчитат на собствената си мотивация и сили”, сподели преди дни Божидар пред камерите на NOVA край хижа Узана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.