Мария Киркова приключи състезателната си кариера

Мария Киркова Снимка: АФП

Най-добрата българска алпийка Мария Киркова приключи със ските. Тя официално обяви края на своята кариера след участия на четири олимпиади и седем световни първенства.

“От април не съм карала, сподели пред “България Днес” 33-годишната софиянка. – Реших, че вече трябва да помагам на по-младите. Последната ми цел беше да участвам на олимпиадата в Корея. Сега искам да стана треньор и да изградя по-добри състезателки от мен.”

От този сезон Киркова работи в ски клуб “Юлен” в Банско. Тя показва тънкостите на елитния спорт на деца между 14 и 16 години.

“Те се готвят да влязат сред елита, обясни алпийката. – Работим с много талантливи деца. Самата аз навлизам на практика в треньорската материя. Завърших тази специалност в НСА. Опитвам се да давам на скиорите неща, които смятам, че на мен са ми липсвали. Атмосферата е добра. След като Алберт успя да пробие при мъжете, защо да нямаме и момиче, което да го последва. Имах по-смели мечти като състезател. Да постигна нещо голямо, а не само да участвам на силни първенства.”

Киркова се качва за пръв път на ските, когато е на 3 години. Едва на 15 е взета в националния отбор. В продължение на 17 години е елитен състезател. За този период печели 28 състезания на ниво ФИС.

Алпийската планира бенефис. Той ще се проведе в края на март на писта “Лалето” на Витоша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.