Министър Кралев: Бюджетът на всяка федерация е функция от нейните успехи

Снимка: ММС

Спортът е най-мощното средство за популяризиране на културно-историческото наследство на България, заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод трите световни първенства, които бяха организирани у нас този месец – по волейбол, гребане и художествена гимнастика.

Той допълни, че определянето на бюджета на спортните федерации е свързано с успехите ѝ. Той допълни, че изграждането на нов национален стадион по футбол е възможно и че местоположението му трябва да е в столицата.

„България е демонстрирала доброто ниво на спортната си инфраструктура, което отваря път за организирането на още подобни събития като трите световни първенства“, изтъкна спортният министър в ефира на БНТ.

Трите първенства са стрували около 12 млн. лв., като най-скъпото е било това по волейбол. То е струвало на държавната хазна около 9 млн. лв., но е имало възвръщаемост от продажбата на билети и права за излъчване. Световното първенство по художествена гимнастика е струвало около 2 млн. лв., а шампионатът по гребане е малко под 1 млн. лв.

„Предложението да се проведе младежка зимна олимпиада в България е напълно сериозно и тя може да се реализира“, заяви министър Кралев.

„Алпийските ски дисциплини може да се провеждат Витоша, в Боровец – ски скокове, биатлон и ски бягания. В залите в София може да се проведат затворените състезания“, допълни министърът на младежта и спорта. Първите разговори по въпроса ще започнат по време на младежките летни олимпийски игри в Буенос Айрес.

„Бюджетът на всяка федерация е функция от успехите ѝ- изтъкна министър Кралев. Към края на годината ще стане ясно финансирането на отделните спортни федерации“, допълни спортният министър.

Възможно е да се изгради нов национален стадион в рамките на 100 млн. лв. и с капацитет от 30 000 души, заяви Красен Кралев. Строителството му може да отнеме около 2 години, но няма колебания по въпроса, че местоположението му трябва да е в София, допълни той. Местоположението му трябва да се прецени и анализира с главния архитект и кмета на столицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.