Националите по ръгби посрещат Англия в събота

Националният отбор по ръгби за мъже на България открива новата си серия международни срещи.

След като през пролетта получи промоция за по-високата дивизия – „2 Юг“, тимът ще срещне Сърбия и Словения, съответно на 13 октомври като гости и на 27 октомври като домакини. Преди това обaче съставът, ще има още едно сериозно изпитание – официалнен приятелски мач срещу националния отбор на Англия (за глухи състезатели) тази събота в София.

Съперникът е съставен от изключително подготвени и силни играчи, които играят в редовните първенства на Англия, родината на ръгби, която има една световна титла и в момента е на четвърто място в класирането на Международния ръгби борд (World Rugby).

Всички, които желаят да гледат двубоя на живо, могат да направят това на 22-ри септември от 14:00 часа в Национална спортна академия. Предвидено е на почивката на мача да се проведе среща и между женските отбори по ръгби 7 на България и Англия (глухи), като нейната продължителност е от две полувремена по 7 минути, каквито са правилата на ръгби 7.

Това, което отличава новата кампания на националите от предишните, е изцяло новия подход в подготовката на отбора. За първи път той има чуждестранен треньор – французинът Ромен Балмис, който опитва да доближи максимално средата до тази в професионалните ръгби нации.

Освен асистнет треньори, Балмис е поканил в щаба си и видео анализатор. Прилага се и специален софтуер за анализ на мачове, който позволява да се използват статистически методи при определянето на правилната тактика, в крак с последните тенденции в професионалния спорт. Целта е по този начин българското ръгби да започне да се изкачва от незавидната с 94-а позиция, в световната ранглиста, около която гравитира в последните 15 години.

В опити да помогне на играта, треньорът Балмис успя да мобилизира подкрепа от представители на френския бизнес в България. Различни фирми и организации (фармацевтичният гигант Pierre Fabre, технологичната компания Pontica Solutions, търговската верига Decathlon, архитектурното бюро Mirage Visualisations и Френският лицей в София) са доставчици на националните екипи, топките и редица услуги, необходими за осигуряването на тренировъчния процес и мачовете.

„Надяваме се с домакинството срещу Англия да се подготвим по-добре за предстоящите ни мачове в групата на „Ръгби Европа“. Отборът е сплотен и състезателите са мотивирани да дадат най-доброто от себе си, като получават и максималната възможна организационна подкрепа“, коментира Балмис при представянето на състава, спонсорите му и екипите за предстоящите двубои.

„Ние сме един изключително млад отбор с голям потенциал. Има играчи с опит и други с по-малко опит, но работим колективно, помагаме си помежду си и си даваме съвети, има разбирателство помежду ни. Аз лично играя от 10 години в националния отбор и мога да кажа, че такъв сплотен, единен и борбен отбор не е имало и с чисто сърце мога да кажа, че сме едно голямо семейство“, описа атмосферата в тима капитанът на националите Ивайло Иванов.

„Подкрепата на френския бизнес е резултат от усилията на треньора ни. Това е изключително полезно сътрудничество, което вярвам, ще открие нови възможности пред играта у нас. Надяваме се, че по-доброто бъдеще ще дойде в следствие от сегашните ни инициативи, защото нашата федерация е аматьорска и всички в нея сме доброволци. Затова и оценяваме всеки жест на подкрепа и ви уверявам, че тази помощ е важна, навременна и с безспорна полезност за българското ръгби“, посочи президентът на Българската федерация по ръгби Атанас Зафиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.