Александър Везенков, Станимир Маринов и Виолина Кочева са №1 в баскетбола за 2017-а

Снимка: Euroleague.net

Александър Везенков, Станимир Маринов и Виолина Кочева са най-добрите в баскетбола у нас за 2017 година. Това стана ясно по време на Баскетболната вечер, организирана за втора поредна година от БФБаскетбол. Церемонията по награждаването се състоя в хотел „Рамада“.

Най-заслужилите в баскетбола в България бяха определени чрез анкета, проведена сред треньорите и капитаните на отборите в НБЛ и А групите за жени и мъже, а също така и сред журналисти, отразяващи този спорт в медиите.

Най-голямо разнообразие в номинациите имаше в категорията Най-добра баскетболистка. Цели 13 състезателки получиха гласове в анкетата. С 41% от гласовете наградата спечели Виолина Кочева от Берое Стара Загора. Сред номинираните бяха и Борислава Христова, Виктория Стойчева, Даниела Петева, Диана Войнова, Димана Макариева, Жаклин Златанова, Зорница Костова, Моника-Лъки Радойкова, Петя Бояджиева, миналогодишната призьорка Радостина Димитрова, Христина Иванова, Цветомира Шаренкапова.

Кочева бе наградена от легендата на баскетбола у нас Петкана Макавеева.

7 баскетболисти бяха номинирани за приза Най-добър баскетболист, играещ в България. В конкуренцията на миналогодишния призьор Йордан Бозов, Александър Янев, Асен Великов, Дани Гибсън, Тихомир Желев и Христо Захариев, наградата грабна плеймейкърът на Левски Лукойл и националния отбор Станимир Маринов. Той получи 47% от гласовете.

Конкуренцията за приза Най-добър баскетболист, състезаващ се в чужбина бе само между двама. С 85% от гласовете с наградата за втора поредна година бе отличен Александър Везенков, който изпревари във вота Павел Маринов.

Сериозна бе и битката за отличието Треньор номер 1 на 2017 година. Със 79% от гласовете и в тази категория победител за втори пореден път стана Любомир Минчев. Гласове получиха още Елена Станкова, Александър Дяковски, Константин Папазов, Лъчезар Диков и Тони Дечев.

Анкета в съдийската колегия и сред треньорите в България пък определи отново за най-добър съдия Венцислав Великов. Той изпревари в гласовете Мартин Хорозов, Владимир Цеков, Ивайло Ресиловски и др.

Почетен бе и любимецът на феновете на НБЛ. След анкета в приложението „Фен Мениджър“ признанието получи Константин Коев от Спартак Плевен.

За първи път на баскетболната вечер бяха отличени и две Изгряващи звезди на родния баскетбол. С призовете за постиженията си през 2017 г. бяха наградени топ-реализаторът на миналогодишното европейско първенство за девойки Гергана Иванова и Иван Алипиев, който на шампионата на Стария континент в Естония бе избран в Идеалната петица на първенството.

Награди имаше и за най-добрите в БГО Софтуерна Аматьорска лига за 2017 г. както следва:

Регион Запад А – Иван Илчев от отбора на Актив Трейд
БГО Софтуер Запад Б – Иван Стойчев, Инпулс
БГО Софтуер Юг – Янко Желев, Хасково
БГО Софтуер Център – Стоян Даракчиев, Баш мечките
БГО Софтуер Изток – Атанас Йорданов, Ънстопабъл.

И не на последно място – Христина Горецова от отбора на Шаркс е най-добрата баскетболистка в БГО Софтуер, жени, за 2017 г.

По традиция президентът на федерацията Георги Глушков награди и заслужили ветерани и личности, свързани с развитието на баскетбола у нас. Плакети в израз на признателност за подкрепата и приноса им към развитието на играта получиха кмета на град Видин Инж. Огнян Ценков, заместник кмета на града и бивш баскетболист в школата на града Венци Пасков и ректорът на Икономическия университет, град Варна, проф. д-р Пламен Илиев.

Почетени за юбилеите си през 2017 г. бяха и бившият председател на Спартак МВР Борис Арсов, както и изявените баскетболистки от миналото Диана Дилова – Брайнова и Петкана Макавеева. За доброто настроение на гостите на Баскетболната вечер освен водещите Любомир Нешев и Владислава Николова се грижиха още момичетата и момчетата от Вокален състав „Нова музика“ към народно читалище „Светлина-1940 г.“ от град София с вокален педагог г-жа Аделина Колева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.