Ултрамаратонецът Краси Георгиев с опит за рекорд – 36 часа бягане по пътека

Първото в света непрекъснато бягане по пътека в рамките на 36 часа в подкрепа на децата с онкохематологични заболявания ще се проведе следващата седмица.

Планира да го направи ултрамаратонецът Краси Георгиев, който ще се изправи пред тежкото предизвикателство на 19-20 януари в Park Center Sofia. Неговата цел е събиране на средства за тренировъчни спортни лагери на деца, преборили рака и покриване на разходи за участието им на световната олимпиада „Игри за победители“ в Москва (световно състезание за деца, преборили рака).

Предизвикателството „36 часа“ се очаква да се окаже едно от най-трудните за доскоро живеещият в Уайоминг, САЩ, български бегач. До момента той има успешно завършени над 60 маратона (42 км) и близо 40 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят, сред които определяното за най-тежко състезание по бягане в света „Бeдуотър“ (216 км в Долината на смъртта), „Маратон на пясъците“ (240 км в мароканската пустиня) и „Бразил 135+“ (257 км в джунглата). Въпреки богатия си опит в подобни състезания по бягане обаче, Краси смята, че 36-те часа по пътека ще са едно от най-сериозните изпитания за психиката и физиката му.

„Идеята се зароди от моето изключително силно желание да помогна на тези малки герои. Докато тичах на пътека във фитнеса, си зададох въпроса какво би ми било най-трудно да направя и кое би ме подложило на сериозно изпитание за физиката и психиката. Разбира се, като човек, бягал на някои от най-бруталните места на Земята, списъка беше дълъг. Сетих се обаче за нещо, което би ме разбило психически докато го правя, което може да ми помогне да съпреживея изпитанията, през които тези деца са минали. Спомних си за едно свое 8-часово бягане по пътека, което си казах, че никога не бих повторил. Е, сега ще се опитам да бягам даже повече – цели 36 часа, но каузата е важна“, сподели той.

По време на 36-часовото бягане Краси Георгиев планира да не бъде сам. За да се набират дарения за спортни лагери на децата, непосредствено до ултрамаратонеца ще бъде разположена втора пътека. По нея ще могат да бягат посетителите на търговския център и да подкрепят каузата. За 100 метра бягане всеки участник ще дарява по 1 лев в специалните кутии на организаторите. Има възможност и за дистанционно участие чрез мобилното приложение Strava. В седмицата на предизвикателството „36 часа“ (15-21 януари) всички желаещи да подкрепят каузата могат да запишат изминатите от тях чрез бягане километри и да дарят съответната сума на място в търговския център или по сметката на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

За целта е създадено събитие в Strava, към което желаещите да подкрепят кампанията могат да се включат: https://goo.gl/GUJohD.

„Решихме да подходим по този нестандартен начин – обързвайки бягането с дарения, защото искаме кампанията да не бъде просто поредното пренасочване на средства. Целта ни е да се случи по начин, по който се показва подкрепа за Краси и за децата. След като тези деца, преживели изключително тежко заболяване, спортуват, можем да го направим и ние,“ пояснява Венелина Величкова от „all6“ – един от организаторите на кампанията.

„Тези деца са едни истински малки супергерои. Те се борят, надвиват ужасна болест и след това имат сили, дух и желание да спортуват. Защо да не направя нещо изключително и аз за тях? Защо да не се потрудят и други хора, да се замислим за тези деца и да им помогнем, за да са още по-активни и да разберат, че за нас са важни, че са герои? 36 часа по пътечка са нищо в сравнение с преживяното от децата, преборили рака. За мен не е важно постижението, рекордът, а възможността да им помогнем,“ допълва ултрамаратонецът.

За включилите се в инициативата на място са предвидени допълнителни бонуси, сред които – енергийни десерти „Roobar“, ваучери за стената по катерене „Стиска Ли Ти“ в Park Center Sofia и други. Основни организатори на предизвикателството „36 часа“ са „Roobar“, агенция за дигитален маркетинг и PR „all6“, сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, Park Center Sofia и Questers.

За дарения по банков път и подкрепа за кампанията:
Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“
IBAN: BG13FINV91501014721936
BIC: FINVBGSF
Първа Инвестиционна Банка АД
Основание за плащане: „36 часа“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.