Крис Фрум с положителна допинг проба в Обиколката на Испания

Chris Froome
Photo: Tim de Waele

Четириктратният победител в „Тур дьо Фрас“ Крис Фрум е дал положителен допинг тест по време на Обиколката на Испания, съобщава Международния колоездачен съюз.

В пробата на британеца е открито повишено наличие на салбутамол – вещество, което се приема от астматици. Той е тестван на 7 септември след 18-ия етап от „Вуелта“. Заради това си провинение той може да бъде изваден от състезания за следващата година, информират медиите на Острова.

Всъщност, Фрум има разрешение от Колоездачния съюз и Световната антидопингова централа да ползва лекарство за асматици, тъй като в детството си е страдал от болестта. При въпросната допинг проба обаче наличието на салбутамол е над допустимите 1000 нанограма на милилитър. То е в двойно количество – 2000 нанограма на милилитър.

„Моята астма се влоши по време на „Вуелта“ и аз следвах съветите на нашия лекар да увеличим дозата. Винаги полагам големи грижи да не нарушаваме правата“, коментира Фрум.

Пробата на британеца е взета ден след тежкия планински етап до Лос Мачукос, при който той имаше големи проблеми и загуби близо минута от основните си конкуренти в състезанието.

Пред 2017 г. Фрум направи впечатляващ дубъл, печелейки обиколките на Франция и Испания. Той обяви, че през 2018 г. ще се опита да триумфира и в Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.