Проектът за нов Закон за спорта влиза за гласуване в парламента

Снимка: ММС

Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта (ЗФВС) бе приет на първо четене от петте свързани парламентарни комисии – Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, Комисията по образованието и науката, Комисията по здравеопазването, Комисията по правни въпроси и Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

В ресорната комисия Законопроектът бе приет с 13 гласа „за“ от ГЕРБ, Обединени патриоти, „Воля“ и ДПС срещу 6 гласа „против“ от БСП, съобщават от Пресслужбата на спортното министерство.

Законопроектът бе приет от правна комисия с 14 гласа „за“, 0 гласа „против“ и 6 гласа „въздържали се“. Образователната комисия одобри Проекта за нов ЗФВС на първо гласуване с 12 гласа „за“ и 6 „против“. Проектозаконът бе приет от регионалната комисия с 11 гласа „за“, 0 против и 7 „въздържали се“. Комисията по здравеопазването прие проектът за нов ЗФВС с 11 гласа „за“, 0 против и 6 „въздържали се“.

Приемането на нов закон, който да замени действащия Закон за физическото възпитание и спорта, е в изпълнение на един от приоритетите на правителството на Бойко Борисов, свързан с извършване на законодателни промени, регламентиращи цялостната реформа на българския спорт.

В Законопроекта в съответствие с националното и международното законодателство са регламентирани принципите на закона и управлението на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност, а именно: законност, защита на обществения интерес, публичност и прозрачност, пропорционалност, координация, отговорност и равни възможности.

В проекта за нов закон са заложени по-добри условия за изграждането на спортна инфраструктура. За пръв път в новия Закон за развитието на спорта се дава възможност спортната инфраструктура да бъде отдавана дългосрочно на концесия и по този начин да стане привлекателна за частния капитал. Пред регионалната комисия министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че инвестициите в спортна инфраструктура в страната са необходима предпоставка за подобряване на здравето на нацията и за възпитаване на децата на любов към спорта. Той бе категоричен, че има държавна политика в областта на спорта и общините трябва да следват тази политика.

Пред членовете на Комисията по образованието и науката бяха разяснени новостите, които проектът за нов ЗФВС предвижда в сферата на предучилищното, училищното и университетското образование. Основната идея на ММС е да даде възможност и по-голям тласък за развитие на спорта и физическата активност сред учащите. Затова са нужни съвместните усилия на ММС, МОН и местната власт. Новият ЗФВС регламентира треньорските услуги и услугите във фитнес центровете.

„Тези теми са предмет на национална политика и е нужно да се постигне консенсус между всички партии“, заяви министър Кралев.
За пръв път на законово ниво се предвижда взаимодействие между институциите в системата на училищното и висшето образование и Антидопинговия център с цел повишаване на информираността на подрастващите относно превенцията на употребата на допинг и вредни за здравето субстанции и методи. Членовете на парламентарната комисия по здравеопазване бяха запознати, че в новия ЗФВС се създава прецизна, изчерпателна и последователна уредба на законодателно ниво на условията за картотекиране на спортистите, правата на професионалните спортисти и спортистите аматьори, условията за отнемане и прекратяване на състезателни права. Проектозаконът предвижда обособяването на самостоятелна глава седма, регулираща допинговия контрол и борбата срещу употребата на допинг в спорта.

По време на заседанието на парламентарната правна комисия бе разяснено, че новият ЗФВС предвижда широк набор от мерки като: разпореждане за предприемане на конкретни мерки за предотвратяване или преустановяване на допуснати нарушения или за отстраняване на последиците от тях; задължаване на спортните организации да свикат общо събрание или заседание на управителните или контролните органи на спортните организации; искане за отмяна на решения на управителните или контролните органи; писмено разпореждане на спортна федерация да предприеме необходимите действия за промяна на вътрешни актове и др.

Oчаква се Проектът за нов Закон за физическото възпитание и спорта да бъде гласуван на първо четене от Народното събрание следващата седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.