София приема едновременно две европейски първенства по таекуондо

На 7, 8 и 9 декември в София ще се проведе европейско първенство по таекуондо в олимпийските категории за мъже и жени. Освен това по същото време страна ни ще бъде домакин и на шампионата на Стария континент за параатлети, където единственият ни представител ще бъде Михаил Христов.

„За първи път в България ще има състезание от такъв клас за параатлети. Над 100 човека с увреждания ще участват. След като мине кантарът и се направят категориите, ще знам и срещу колко противници ще се изправя“, каза Христов в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ.

„Световната федерация по таекуондо развива парадисциплината в последните години, така че броят на трениращите с увреждания се увеличава. Щастливи сме да домакинстваме на две европейски първенства наведнъж. Общият брой на участниците е малко над 350, като има представители от всички европейски държави“, каза заместник-председателят на Българската федерация по таекуондо Димитър Михайлов.

„Това е най-успешната година за нашата федерация, защото спечелихме първия си медал на световното първенство при мъже и жени, благодарение на Владимир Далаклиев. Освен това имаме световен шампион при кадетите, както и европейски първенец за кадети“, добави Михайлов.

Относно финансирането на този спорт, Михаил Христов заяви: „Федерацията по таекуондо има около 10 хиляди състезатели, а финансирането е под половин милион лева. Българската параолимпийска асоциация, която има много по-малко състезатели, е субсидирана с около милион. Това вече зависи и от световните титли, но според мен финансирането трябва да е на база хора, които тренират аматьорски и професионално“, завърши Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.