България ще е домакин на Световна купа по модерен петобой

България ще бъде домакин на Световната купа за мъже и жени в периода 23 – 27 май 2018 година. Събитието е от изключително значение и престиж за родината ни, имайки предвид, че по договор с UIPM Евроспорт е задължен да излъчва част от дисциплините и финалите в своя ефир.

Още една добра новина дойде от заседанието Международната федерация по модерен петобой  в Тбилиси, а именно на страната ни е гласувано доверие за организатор на първото Световно първенство за младежи до 17 години през 2019-та година. То ще бъде успоредно с надпреварата при 19 годишните и отново в София.

„Досега не сме имали честта да организираме състезание от толкова висок ранг. През май месец догодина приемаме не само елитът на световния модерен петобой като състезатели, но очакваме у нас да пристигнат и много от важните фигури ,които управляват спорта на високо ниво. Разговорите, които проведох в Грузия и подкрепата от президентът на Международната ни федерация д-р Клаус Шорман ни задължава да бъдем изрядни във всяко едно отношение.

Специални покани ще бъдат изпратени до председателя на МОК Томаш Бах, който като състезател е бил фехтовач, а знаете, че тази дисциплина присъства в нашия спорт. Хуан Антонио Самаранч-младши, който е вицепрезидент на UIPM и на МОК. Принц Албер II e почетен шеф на UIPM. Всички те ще бъдат лично поканени да дойдат в София. Вече проведох разговори с Жоел Бузу – главен мениджър на една от най-големите фондации в света- „Peace and Sport” и вицепрезидент на UIPM. Идеята ми е на нашето голямо спортно събитие, което съвпада с домакинството на София за европейска столица през 2018-а , да дойдат повече от известните хора и благодаря на Клаус Шорман, че обеща да съдейства със своите контакти. Убеден съм, че Световната купа ще бъде уважена от всички, които изброих или повечето от тях”, сподели Андрей Кузманов – председател на БФмодерен петобой.

Станалият традиционен международен турнир по модерен петобой “Христо Чочев” беше определеден от Конгреса на UIPM за надпревара, която ще бъде квалификация и ще носи точки за младежките олимпийски игри в Аржентина през лятото на идната година. Шампионатът е в началото на месец юни в Пазарджик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.