Екатерина Дафовска: Целта е да спечелим максимален брой олимпийски квоти

vladimir-iliev

Спечелване на максимален брой квоти за Зимната Олимпиада в Пьончан през 2018 г. е основната цел за предстоящия сезон, каза на пресконференция в Пресклуб „България” председателят на БФ Биатлон Екатерина Дафовска.

Тя уточни, че по 4 квоти печелят отборите, които са сред първите 20 в отборното класиране за Световната купа, по 2 квоти имат съставите, които са на 21-во и 22-ро място, а останалите тимове получават по 1 квота. През изминалия сезон при мъжете България зае 14-то място, а при жените – 19-то.

„Мина лятната Олимпиада и сега е ред да се обърне внимание и на зимните спортове. Повече шансове за 4 квоти имаме при мъжете, но се надявам и при жените да успеем да вземем максимума. На предишната Олимпиада имахме само една представителка и ако в Пьончан се класират две дами, пак ще бъде напредък. Сега ситуацията се обърна и имаме по-силен мъжки състав. Ние сме малка страна и е трудно да бъдем на високо ниво и при двата пола“, каза пред репортерите Дафовска.

Старши треньорът на националните ни отбори Николай Захаров обяви, че подготовката е минала много добре, най-важното е, че всички състезатели са здрави. Първия старт за Световната купа е след един месец в Норвегия.

Националният ни тим при мъжете включва 6 състезатели – Владимир Илиев, Красимир Анев, Антон Синапов, Михаил Клечеров, Димитър Герджиков и Димитър Парталов. При жените състезателките са пет – Емилия Йорданова, Десислава Стоянова, Стефани Попова, Даниела Кадева и Бетина Благоева. Нашите отбори ще участват във всички стартове за Световната купа, включително и в Пьончан, където трасето е променено в сравнение с предишните състезания там. Най-добрите ни биатлонисти ще се борят за добро класиране и на Световното, и на Европейското първенство.

Владимир Илиев е амбициран да гони предни класирания в предстоящите стартове и за Световната купа, и на световното първенство.

„Амбицията ми е всеки следващ сезон да бъде по-добър от предишния. През миналата година не участвах в някои стартове заради контузия и сега, ако съм здрав, ще бъда по-напред в генералното класиране. В съвременния биатлон всичко е възможно – може да си 60-ти, може и 1-ви“, каза пред репортерите Владимир Илиев.

Емилия Йорданова обяви, че тя и нейните съотборнички ще дадат максимума от себе си, за да се представят възможно най-добре във всички състезания, в които ще участват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.