Алпинистът Боян Петров: Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам

Боян Петров Снимка: Facebook
Боян Петров Снимка: Facebook

Боян Петров е изкачил осем осемхилядника, преборил е рака два пъти, чупил е почти всяка кост в тялото си, а в края на август оцеля при тежка катастрофа. „Явно има още какво да дам“, казва той пред Нова телевизия.

„В последно време през една-две години нещо ме вкарва в болница и искам тази серия да свърши“, казва Петров. На въпрос кой е урокът, който трябва да научи, той сподели, че напоследък взели да му стават много уроци и не иска повече: „По-хубави уроци – да, но не и такива, от които да страда тялото ми и аз всеки път се връщам на стартовата точка, а целите ми не намаляват“.

Иска му се през пролетта да изкачи Еверест и през зимата ще влезе в тренировъчен цикъл.

„Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам. Колкото по-големи са проблемите, толкова повече ще вложа хъс и енергия“, коментира Боян Петров.

Смъртта и опасностите са част от алпинизма, казва още той. Но никога не е подценявал рисковете и обяснява, че когато зависи от него, реагира адекватно на тях. Разказва, че при изкачване на един от осемхиладниците се е отказал на 50 метра от върха.

„Страхът е най-добрият приятел на алпиниста. Даже се възпитавам да ме е страх, защото той е това, което те връща и пак виждаш близките си“, обяснява Боян Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.