Алпинистът Боян Петров: Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам

Боян Петров Снимка: Facebook
Боян Петров Снимка: Facebook

Боян Петров е изкачил осем осемхилядника, преборил е рака два пъти, чупил е почти всяка кост в тялото си, а в края на август оцеля при тежка катастрофа. „Явно има още какво да дам“, казва той пред Нова телевизия.

„В последно време през една-две години нещо ме вкарва в болница и искам тази серия да свърши“, казва Петров. На въпрос кой е урокът, който трябва да научи, той сподели, че напоследък взели да му стават много уроци и не иска повече: „По-хубави уроци – да, но не и такива, от които да страда тялото ми и аз всеки път се връщам на стартовата точка, а целите ми не намаляват“.

Иска му се през пролетта да изкачи Еверест и през зимата ще влезе в тренировъчен цикъл.

„Колкото по-трудно ми става, толкова повече се амбицирам. Колкото по-големи са проблемите, толкова повече ще вложа хъс и енергия“, коментира Боян Петров.

Смъртта и опасностите са част от алпинизма, казва още той. Но никога не е подценявал рисковете и обяснява, че когато зависи от него, реагира адекватно на тях. Разказва, че при изкачване на един от осемхиладниците се е отказал на 50 метра от върха.

„Страхът е най-добрият приятел на алпиниста. Даже се възпитавам да ме е страх, защото той е това, което те връща и пак виждаш близките си“, обяснява Боян Петров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.