Веселин Топалов поема българския шахмат

veselin-topalov

 

Веселин Топалов застава начело на Българската федерация по шахмат (БФШ) до изтичането на 18-месечното наказание на президента на организацията Силвио Данаилов.

Миналия месец Етичната комисия към международната федерация (ФИДЕ) забрани на Данаилов да заема каквито и да е длъжности. Той има право да изпълнява функциите си единствено на територията на страната. Санкцията е свързана с нередности около провеждането на европейското първенство за младежи в Будва (Черна гора) през 2013 г. По това време Данаилов оглавяваше Европейския шахматен съюз.

БФШ също е със замразено членство в континенталната структура. От родната федерация обявиха, че решението е политическо, и стартираха процедура по обжалване в Спортния арбитражен съд. До неговото произнасяне правата на всички български състезатели остават защитени и те могат да участват в международни състезания.

„Не съм се отказал. В шахмата съм постигнал всичко. Трябваха ми 13 години, за да направя Веско Топалов световен шампион, а борбата за президент на FIDE я водя от само шест години, така че има време“, каза Данаилов, цитиран от БТА.

Той вярва, че ще спечели делото срещу замразяването на членството на БФШ във FIDE и от Европейския шахматен съюз.

„Убеден съм, че CAS ще реши в наша полза. Искам да подчертая, че в момента българската федерация не е отстранена, а е със замразено членство, докато тече делото“, каза той.

„(Президентът на FIDE Кирсан) Илюмжинов плаща на няколко некадърници в България, за да правят интриги“, каза Силвио Данаилов.

„Вярвам, че Веско ще ме замести достойно. Той е авторитетна фигура и думата му се чува. Имам още две години мандат като президент, след което не възнамерявам да се кандидатирам. Веско би бил чудесен избор да ме замени, трябва само да го убедим“, добави Данаилов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.