Спортното министерство: Параолимпийците получават колкото световните шампиони

krasen-kralev
Спортният министър Красен Кралев

Министерството на младежта и спорта излезе с официална позиция във връзка с премиите на българските състезатели на параолимпийските игри в Рио де Жанейро. Родните представители подадоха сигнал в Комисията за защита от дискриминация, заради размера на възнагражденията.

Параолимпийците ни ще получат пет пъти по-ниски премии от атлетите, които се състезаваха на олимпийските игри. От министерството обаче обявиха, че техните възнаграждения са гласувани на база на предложение от комисия, в която са взели участие представители на ММС, Българския олиимпийски комитет, спортни федерации и Българската параолимпийска асоциация.

Преди игрите възражения към възнагражденията не е имало, а паричните награди са равни на тези на световните шампиони в олимпийски дисциплини.

В съобщението на министерството се казва, че България се нарежда на едно от първите места по размер на обявените премии за параолимпийци в света, а българската асоциация на спортисти с увреждания е една от водещите по финансиране у нас.

Ето и цялата позиция:

„Във връзка със засиления обществен интерес и коментарите за размера на паричните премии за призови класирания от Параолимпийските игри, бихме искали да направим следните уточнения:

По отношение на премиите за призови класирания от олимпийски и параолимпийски игри практиката във всяка държава е различна. В България премиите за призови класирания на световни и европейски първенства, както и за олимпийски и параолимпийски игри се определят на база конкретни критерии за съответните първенства – като тежест на състезанията, конкуренция и др. Премиите са различни за всяко от посочените първенства. Така например премията за златен медал от световно първенство в неолимпийски спорт е 9 000 лв, а за златен медал от световно първенство в олимпийски спорт е 50 000 лв. Олимпийските и Параолимпийските игри по традиция се провеждат едни след други, но реално са различни състезания. Министерство на младежта и спорта разполага с официално писмо от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах до министър Мариана Георгиева, съдържащо разяснение от спортния директор на МОК Кристоф Дюби, в което се казва, че „Параолимпийските игри и Игрите за глухи – Дефлимпикс нямат статут на олимпийски игри“. Според текста „статутът „олимпиец“ е запазен за състезателите, участващи в олимпийските игри“.

Решението за размера на премиите за параолимпийци е взето на база на предложение от комисия, в която са взели участие представители на ММС, БОК, спортни федерации и Българската параолимпийска асоциация. Водещият принцип при вземането на решение за определяне на размера на премиите е да не бъде подценяван труда им и затова те са приравнени на най-високите премии извън Олимпийските игри – световни първенства в олимпийски спортове. Повече от месец след обявяването на премиите за призови класирани от Параолимпийските игри нито един представител на параолимпийците не се е свързал официално с ММС, за да изрази несъгласието си от техния размер или да поиска увеличаването им.

Важно е да се отбележи също така, че България се нарежда на едно от първите места по размер на обявените премии за параолимпийци в света. Данните за други държави са представени в таблица в края на текста.

Министерството на младежта и спорта традиционно осигурява подготовката на спортисти с увреждания чрез Българската параолимпйска асоциация. На параолимпийската асоциация за периода 2013-2016 г. от ММС са предоставени общо средства в размер на 2 205 348 лева, което я поставя на едно от челните места по финансиране сред българските спортни федерации. Българската параолимпийска асоциация подготвя 14 състезатели. На Параолимпийските игри Рио 2016 право на участие са получили 7 състезатели, като средствата за тях за периода 2013-2016 г. са общо 885 558 лева. Отделно за организиране на участието на българските спортисти на Параолимпийските игри асоциацията е получила целево финансиране в размер на 230 000 лв.

През 2016 г. ММС създаде нова „Програма за развитие на спорта за хора с увреждания”, с която коренно се промени философията за финансиране на спортистите с увреждания. Водещата идея е, че публичните средства за спорт за хора с увреждания трябва да бъдат предназначени не за печеленето на медали, а за да се осигури достъп до спортни съоръжения и условия за спортуване на колкото се може повече хора. Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания е с бюджет 1 420 000 лева през 2016 г., което е с над 200 000 лева повече от 2015 г. и по нея са финансирани 7 спортни федерации. За първи път през 2016 г. се подпомагат и други спортни организации, развиващи спорт за хора с увреждания: Българска федерация по баскетбол, Българска федерация по канадска борба, Българска федерация по гребане, Българска федерация по конен спорт. До момента те не са получавали средства, а Българската параолимпийска асоциация не развива тези спортове.

В проекта за нов Закон за спорта настоящият екип на ММС е включил предложение за създаване на Български параолимпийски комитет, което издига статута на Българската параолимпийска асоциация.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.