Федерацията по вдигане на тежести със специални мерки срещу допинга

Неделчо Колев
Неделчо Колев

Специална дългосрочна Стратегия за работа с децата и против употребата на допинг подготвя Българската федерация по вдигане на тежести. Новината бе обявена на пресконференция, на която присъстваха президентът на БФВТ Неделчо Колев, генералният секретар Борислав Гидиков, старши треньорът Иван Иванов и двамата състезатели Васил Господинов и Александър Димитров.

В съответствие с подготвяната Стратегия е и решението на Управителния съвет от следващата година да се назначи съюзен треньор, който да следи за работата по центровете и най-вече за ангажирането на повече деца и младежи в щангите към спортните училища и клубовете.

„Българска федерация залага много на работата с младите, преди две години въведохме състезания за юноши до 15 години и за деца до 30 кг, за които закупихме специални щанги, позволяващи вдигането на минимални тежести,“ каза Неделчо Колев.

„Трудностите по места идват от законовите разпоредби и наредбите, според които не се полага заплащане на треньор, работещ с по-малко от 15 деца. Това не винаги е възможно да се осъществи по центровете и така нашите специалисти, трениращи по 5 или 10 дечица няма как да бъдат осигурени с нормален статут в клубовете и в спортните училища,“ разясни Борислав Гидиков.

Стана ясно, че Управителният съвет на федерация подготвя по-строги мерки за борба с употребата на забранени медикаменти. Новата стратегия предвижда подписването на договори за поемане на по-голяма отговорност от страна на клубовете и на самите състезатели, които вече сами да плащат глобите при евентуални нарушения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.