Баскетболистите ни паднаха и от Швеция

Българският национален отбор по баскетбол допусна трета загуба в европейските квалификации, след като бе надигран при гостуването си на Швеция със 71:85 точки.

„Швeдите заслужаваха да победят повече от нас. Струва ми се обаче, че крайният резултат с 14 точки аванс в тяхна полза е твърде много и не изразява реалното съотношение на силите в двубоя. Срещата бе далеч по-равностойна. Сега единственото, което трябва да мислим е как да победим в следващия мач. Нищо повече“, каза треньорът Росен Барчовски на пресконференцията след загубата в Норкьопинг.

„Малко е трудно да се говори след подобен мач. Личното мнение е, че не излязохме на сто процента на нож срещу шведите. Можехме да се сбием и по-здраво с тях, но защитата ни беше прекалено мека. Много съм разочарован от резултата и от загубата, но нищо не можем да направим. Не можем да върнем времето назад. Продължаваме напред. Все още имаме шансове да се класираме за европейското и ще си ги гоним докрай. Най-важното в крайна сметка е, че всички в отбора сме живи и здрави. Другото е поправимо“, коментира крилото Павел Маринов.

„Започнахме мача много напрегнато, защото знаехме, че до голяма степен това е срещата, която може да предреши класирането ни за европейското първенство. Стопихме разликата до две точки и от там като че ли малко се превъзбудихме. Допуснахме поредица от груби грешки. Това ни попречи да се върнем в последните минути в мача, а на нас ни трябваше загуба до пет точки, или под пет точки. Уви, не успяхме. Гледаме напред, защото имаме още три мача и още нищо не е изгубено. Задължително трябва да спечелим с разлика срещу Азербайджан и Люксембург у дома, ще гоним победа и над Германия като гости и това е“, сподели гардът Чавдар Костов, който беше най-резултатен за нашите в мача с 20 точки.

До момента баскетболистите ни заемат четвъртото място в група B като имат три загуби – от Германия, Азербайджан и Швеция. За шампионата на Стария континент се класират първите два отбора от всяка група плюс четирите най-добри трети състава. Следващата среща на националите е в неделя срещу Азербайджан в Самоков.