Великият Йордан Йовчев се отказа

Великият Йордан Йовчев обяви, че прекратява състезателната си кариера. Както е известно, Данчо влезе в историята на спортната гимнастика с участието си на рекордна шеста поредна Олимпиада. В Лондон той се класира на седмо място на халки.

„Време е да кажа стига толкова. Мога да продължа, но не виждам смисъл. Няма какво повече да гоня. Следваща Олимпиада? Не е сериозно на 50 години да играя гимнастика. Дори не смятам повече да тренирам“, заяви Йовчев на прескорефенция днес.

Легендарният гимнастик планира да направи бенефис с шоу в „Арена Армеец“ в София през ноември. „Датата все още не съм я определил, но един бенефис през ноември ще бъде супер. Ще поканя някои от най-пресните олимпийски шампиони, както и състезатели от подрастващото поколение на българската гимнастика“, добави легендата.

„Искам да направим добри национални отбори. Убеден съм, че ще имаме участници на следващите Олимпийски игри в Рио след четири години. Ще бъда удовлетворен и доволен, ако мога да допринеса за развитието на младите“, каза Йовчев.

Гимнастикът коментира и представянето си на олимпийските игри в Лондон.“Старали сме се винаги да даваме добър резултат и мисля, че успяхме. На Олимпиадата изпълнихме на 100 процента това, което искахме. Съжаляваме, че нямаме медал, защото когато си близо до него, винаги те е яд. Дори да не бях допуснал грешка на финала, мисля, че пак нямаше да взема медал. Добро решение беше, че решихме съчетанието да е с начална оценка 6.6, защото за 6.8 може би нямаше да ни стигнат силите.“

В знаменитата си кариера Данчо Йовчев е олимпийски вицешампион на халки от Атина 2004 и има още три бронзови медали на халки и на земя от Игрите в Сидни 2000 и Атина 2004. Великият български гимнастик е четирикратен световен шампион и европейски първенец. Той е спечелил общо 26 отличия от световни и европейски първенства и Олимпийски игри.