Стриптийзът – олимпийски спорт?

Президентът на международната федерация на практикуващите стриптийз – Тимоти Траутман е твърдо решен да се бори до край с “предразсъдъците и предубеденото отношение към любимия му спорт”.

Той ще представи специално изготвена петиция, която да бъде разгледана от международния олимпийски комитет (МОК), като на свой ред от МОК вече са изразили готовността си да се отнесат сериозно към предоставените им документи.

Представител на олимпийското движение е споделил пред ИТАР – ТАСС, че “за да бъдат признати танците на пилон за олимпийски спорт трябва да отговарят на изискванията на Олимпийската харта и ако бъде доказано, че те се практикуват от милиони хора по света, то тогава този вид спорт може да стане и олимпийски.”

Не всички танцьори и членове на стриптийз-асоциацията обаче са оптимисти и вярват, че този вид танци действително ще бъдат признати за олимпийски спорт.

“Аз мисля, че голяма част от гражданите и различните общества все още не са готови за това” – заявява американската шампионка по стриптийз Наташа Вонг.

Въпреки това обаче Тимъти Траутман е готов да не пести сили и да направи всичко възможно усилията на танцьорите и танцьорките да бъдат оценени по достойнство, и за Олимпийските игри през 2020г “екзотичния спорт” да бъде включен в програмата, макар и само като демонстративен.

“Пътят към международното признание на нашия спорт ще е дълъг и труден, но ние се надяваме, че през 2020г. стриптийзът вече ще е част от олимпийското семейство.” – оптимист е Тимъти.

Междувременно няколко дни преди началото на Олимпийските игри в Лондон се проведе и първият световен шампионат по танци на пилон, в който взеха участие повече от 60 спортистки от 25 страни.

Първото място при жените зае танцьорката от Украйна Наталия Татаринцева. Сред мъжете пък най-високото отличие грабна руснакът Евгений Грешилов.

Това не е най-причудливия спорт, който напира да стане олимпийски. Така например на Игрите през 1900г. е имало състезание по стрелба по живи гълъби. Задачата на всеки състезател е била да отстреля колкото се може повече птици за определено време.

Информацияhttp://www.gol.bg/olimpiada2012/2012-07-30/striptiizyt-olimpiiski-sport.136214

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.