Националките по Ръгби-7 с амбиция за призово класиране на ЕП в София

На пресконференция, дадена в пресклуб „България“, ръководството на българското ръгби и състезателките от националния отбор по ръгби-7 дадоха подробна информация за предстоящото европейско първенство, което ще стартира събота в София.

„Няма да ни бъде лесно – конкуренцията е много сериозна”, каза пред репортерите националният спортно-технически директор Павел Велков. „Трябва да обърнем сериозно внимание на Румъния – изиграхме добър мач с тях наскоро. С Унгария се срещнахме през март в Сплит, но не ни стигнаха силите във втората част от срещата. За съжаление имаме контузени състезателки и вероятно ще трябва да се лишим от 1-2 момичета”.

Ръгбистките също демонстрираха боен дух като капитанката им Цанка Ладжова заяви:

„Подготвени сме отлично и имаме мотивация да дадем най-доброто от себе си и да се представим отлично пред родна публика”.

Бившият министър на спорта Васил Иванов – Лучано пък отново наблегна на главния приоритет във федерацията:

Всички трябва да гледаме към олимпиадата в Рио Де Жанейро през 2016 г, където ще търсим класиране. Вярвам в момичетата и техния успех. Федерацията има пари, за да върви напред, не дължи нищо на никого”.

Въпреки, че надали има една изиграна минута в ръгби мач Лучано показа, че е понаучил поне някое друго клише за ръгби спорта:

„Като се каже ръгби се гледа странно в България, но това е спорт на джентълмените, не на ръгбисти. Това е нещо много важно и истинско”.

Иванов завърши със смело изказване, на което сигурно са се смели доста от любителите на контактния спорт в България, защото звучи фантастично, поне на този етап от развитието на играта у нас:

„В ръгбито има повече пари, отколкото във футбола”.

Европейското първенство ще се проведе на 9 и 10 юни на терен номер едно в НСА „Васил Левски”, София. Участват 12 отбора, които са разделени в две групи по 6. Играе се „всеки срещу всеки”. Първите два отбора от всяка група се борят за 1-4 място, вторите два – за 5-8, а последните два – за 9-12 място. България е в група „А” заедно със съставите на Румъния, Латвия, Унгария, Литва и Словакия. В група „Б” остават дамите от Австрия, Хърватия, Дания, Андора, Уелс, Босна и Херцеговина. Първите два отбора получават квота за участие в Световната купа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.