31 май – ден без цигарен дим

На днешната дата (31 май) отбелязваме Световния ден без тютюнопушене. Екипът на insport.bg също се присъединява към информационно-осведомителната кампания на Министерството на здравеопазването.

Предвиждат се множество прояви в цялата страна, свързани с информиране на обществото за вредите от тютюневия дим.

В столицата от 10:00 до 19:00 часа пред Народния театър „Иван Вазов” ще се извършва измерване на различни показатели за състоянието на белия дроб. Гражданите ще могат да намерят информация и да получат практически съвети за програми и начини за отказ от тютюнопушене, които се практикуват от специалисти у нас.

Също от 10:00 часа в Столичната библиотека на площад „Славейков” ще се състои дискусия, на която ще бъде представен опитът на чуждите държави, въвели пълна забрана на тютюнопушенето в закрити и на някои открити обществени места.

В нея ще вземе участие професор Назми Билир, който е експерт от университета „Хаджеттепе” в Анкара, ще представи опита на Турция, свързан  с пълната забрана на тютюнопушенето в закрити обществени места. Гостът е известен експерт, член на Европейския борд на съветниците по отказ от тютюнопушене, един от авторите на книгата „Европейски насоки за отказ от тютюнопушене”.

Събитието се отбелязва от 1987 година по инициатива на Световната здравна организация. Мотото на деня за 2012 г. е: „Вмешателството на тютюневата индустрия“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.