Николина Христова: За 37 години акробатиката е спечелила над 600 медала

Николина Христова е генерален секретар на Българската федерация по акробатика. Повод за разговора е успешното представяне ни на световното първенство в Лейк Буена Виста (САЩ).

– Г-жо Христова, българските акробати спечелиха два бронзови медала от световното първенство …

– Заминахме с надежди, че ще успеем да вземем едно отличие, а се върнахме с две. Очаквахме медала на четворката при младежите, защото там традиционно имаме успехи, докато смесена двойка мога да твърдя, че заслужаваше среброто, но бяха ощетени. Колеги след състезанието ни поздравяваха с „Честито за бронзовия ви медал със сребърен блясък …”

– Вярно ли е, че храната на световното е била неподходяща?

– Организацията на състезанието бе много добра, но определено имахме голям проблем с храната. За обяд и вечеря ни даваха чипс и сандвичи, което е абсолютно неподходящо меню за активни спортисти. Но явно за американците това е нещо нормално.

– Двата бронзови медала продължават добрата традиция на българската акробатика, нали?

– Гордо мога да заявя, че от първото световно първенство по акробатика през 1974 година до сега сме спечелили над 600 медала от състезания за световната купа, европейски и световни финали. Акробатиката е един от малкото ни спортове, които могат да се похвалят с петкратен световен шампион, а ние имаме такъв в лицето на страхотната спортистка Боянка Ангелова.

– Как се справяте с финансирането тъй като акробатиката е неолимпийски спорт?

– Трудностите, които имаме с финансирането ,не са изненадващи. А и получаваме доста по-малко средства отколкото олимпийските дисциплини. Въпреки сме се доказали като спорт, който носи много отличия на страната. Все пак благодарение на отпуснатите пари от спортното министерство успяхме да отидем на световното първенство. Държавата подсигури 2/3 от сумата, а останалато е от федерацията.

– Какво е състоянието на спортната база за акробатика в България?

– Миналата година бяхме домакини на европейско първенство във Варна и след настилките на четиритете игрища, които използвахме, бяха раздадени на клубовете. Също така сме подали документи за десетгодишна концесия на залата за акробатика на ЦСКА. Най-късно до месец очакваме да подпишем договора. Освен ремонт на съоръжението искаме да изградим и 4-5 стаи, в които могат да спят поне 20 души. Така там ще мога да се провеждат лагери преди големите състезания.

– Споменахме за европейското първенство, има ли възможност скоро отново да сме домакин на голям форум?

– Отзивите след шампионата бяха много добри. Дори след края ми връчиха писмо, на което се бяха подписали всички главни треньори на страните участнички под надписа: „Благодарност за прекрасната организация и за отношението, което имахме към нас”. Това ни дава сила да кандидатстваме за домакинство на кръг от Световната купа догодина, като вероятността да ни одобрят е голяма. Освен това ще подадем документи и за световно първенство за мъже и жени през 2015 или 2016 година. Убедена съм,че едната от двете години ще ни дадат шампионата.

– Къде смятате а се проведат състезанията?

– И двете надпревари трябва да бъдат в новата столична зала „Арена Армеец”. Ще се опитаме да проведем състезание от най-високата категория – „А”. За него се иска висок награден фонд и национално излъчване по телевизията. Но и точките, които се дават на спортистите, са двойно по-големи и ще има много желаещи да участват.

ДЕНИЦА ГРИГОРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.