Карлос Насар отново подобри световния рекорд в изтласкването

Карлос Насар Снимка: Фейсбук/Bulgaria Weightlifting

Топщангистът ни Карлос Насар подобри отново световния рекорд в изтласкването на кат. 89 кг и за малко не успя да направи такъв в изхвърлянето. Със своите постижения 19-годишният щангист от Червен бряг помогна на своя отбор „Хайнсхайм“ да се изкачи в Първа германска Бундеслига.

Във финалното състезание във Втора Бундеслига, което се проведе в олимпийската база по вдигане на тежести в Хайделберг, Насар изтласка 226 кг и завърши с най-високия резултат от 219.4 т., а съперници на „Хайнсхайм“ бяха отборите на „Грефенрода“ и „Атлете Форге Кийл“.

Това е с 3 кг повече от настоящия световен рекорд, който си е на Насар, поставен на турнира за Гран при по вдигане на тежести в Доха (Кат) през декември 2023 г. Общо Карлос коригира най-доброто постижение в изтласкването на официално състезание за трети път. Той го притежаваше и с 221 кг, преди да му го отнеме Тао Тиан (Кит) с 222.

Резултатът му сега обаче няма да бъде признат за световен рекорд, тъй като рангът на състезанието в Германия не е достатъчен (IWF признава само постижения на олимпийски игри, световни и европейски първенство, плюс Световна купа и Гран при). Освен това българинът бе и с лично тегло над категорията – 90.80 кг.

Въпреки това тези 226 кг дават много силен сигнал към конкуренцията на Насар едва три месеца преди олимпийските игри в Париж. А щангистът от Червен бряг почти направи световен рекорд и на изхвърляне, като съвсем малко не му достигна, за да стане със 183-килограмова щанга, която бе фиксирал над главата си. В крайна сметка в изхвърлянето той остана със 175 кг от втория опит.

В момента постижение №1 е от 182 кг, изхвърлени от Йейсон Лопес (Кол) на състезанието за Световната купа в Пукет (Тайл) в началото на април. Пак там, опит по-рано Карлос Насар направи рекорда 181 кг, но колумбиецът го „надцака“.

Европейският шампион в кат. 81 кг Божидар Андреев, който на това състезание беше с лично тегло 81.55 кг, постигна 150 кг в изхвърлянето и 190 кг в изтласкването. Това бе второ по сила постижение в двубоя на цялото състезание (176.9 т.), с което щангистът от Сливен също помогна за промоцията на „Хайнсхайм“ в Първа Бундеслига.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.