Корнелия Хютер спечели драматично Малкия кристален глобус в спускането

Корнелия Хютер Снимка: ФИС

Австрийката Корнелия Хютер спечели последното спускане за Световната купа за сезона в австрийския зимен център Заалбах.

Хютер даде най-добро време – 1:45.08 минута, с което спечели изключително ценния триумф пред родните си фенове. Това е едва втора победа за австрийката в спускането и първа от 2017 година.

С този успех Корнелия Хютер спечели драматично и Малкия кристален глобус в дисциплината, като преди последния старт изоставаше със 72 точки от Лара Гут – Бехрами. Тя обаче се възползва от изненадващо слабото каране на швейцарката, която остана извън Топ 15 и не взе точки.

Така Бехрами не успя да стане четвъртата алпийка в историята с четири кристални глобуса в един сезон след легендарите Линдзи Вон, Тина Мазе и Микаела Шифрин. Швейцарката остана три трофея в генералното класиране, Супер-Г и Гигантски слалом.

На второ място в спускането завърши словенката Илка Стухец, която изостана от Хютер със 17 стотни. Трета финишира италианката Никол Делаго, завършила с време 1:45.57 минута. В подреждането следват още три австрийки – Кристина Агер, Щефани Вениер и Мирям Пухнер.

В класирането за спускането шампионка е Каролина Хютер с 397 точки, като Лара Гут-Бехрами остана само на седем точки от нея с 369, а трета е контузената италианката София Годжа, която има 350 точки.

Спускането в Заалбах беше последното състезание в кариерата на двукратната олимпийска медалистка Рагнхилд Мовинкел (Норвегия).

В генералното класиране победителка за Световната купа стана Гут-Бехрами с 1716 точки пред италианката Федерика Бриньоне с 1581. Трета завърши американката Микаела Шифрин с 1409, която водеше повече от 400 точки на Лара Гут-Бехрами преди да се контузи в края на януари. От това се възползва швейцарката, която демонстрира отлична форма и грабна втория си Голям кристален глобус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.