Петър Белберов се завръща на ринга с цел квота за олимпиадата в Париж

Снимка: БФБокс

Бившият боксов национал Петър Белберов обяви своето завръщане на ринга, като основната цел пред него ще бъде спечелване на квота за ЛОИ Париж 2024.

За последно Белберов участва в състезание преди две години, след което взе решение да се преориентира към професионалния бокс, но сега обяви, че се чувства готов „да атакува олимпиадата“.

Представителят ни в тежка категория заяви още, че е готов да се бори за титулярното място в отбора с натурализирания кубинец Йордан Ернандес Морехон, припомняйки, че балансът помежду им е 5:0 в полза на 33-годишният боксьор от София.

В изявлението си Белберов обяви единствено, че е настоял „за установяване на честни правила за определяне на титуляра за предстоящите олимпийски квалификации“.

Ето го и цялото изявление на Петър Белберов:

„С настоящото съобщение до медиите обявявам решителната си готовност да се завърна към олимпийския бокс. Моята основна цел е ясна и недвусмислена – участие на олимпийските игри в Париж през 2024 година. През последните две години не съм спирал моята подготовка. Насочих се към професионалната сцена, където през тази година успешно дебютирах. Исках да усъвършенствам уменията си срещу конкурентни съперници. Новите правила, позволяващи участие на боксьори от олимпийския бокс при професионалистите, ме насърчиха още повече. Виждам, че имам сили да атакувам олимпиадата, след като предния път останах на крачка от квотата. Единственото, което ме спря, бяха неблагоприятните обстоятелства и тежката контузия (операция), два месеца преди квалификациите. Въпреки това останах първа резерва в супер тежка категория за Игрите в Токио. Неуспехът ме мотивира да се възстановя и да продължа да се развивам.

Сега отново съм зареден да покажа най-доброто. Дори направих първата крачка на Държавния шампионат, който спечелих преди десетина дни. Единствената ми цел там беше – Йордан Ернандес. Нашата среща се превърна в една драматична история – съперникът отново не се появи на ринга, въпреки че трябваше да се бием на финал. Общият резултат от нашите официални срещи и преборвания е 5:0 в моя полза. Имам спечелен финал срещу него и две официални преборвания с международни и наши съдии. Той два поредни пъти не качва на финали на държавните шампионати. Обърнах се към Българската боксова федерация и конкретно към г-н Красимир Инински с предложение за установяване на честни правила за определяне на титуляра за предстоящите олимпийски квалификации. Йордан Ернандес вече участва на първата и не успя да спечели квота за България. За мен няма значение дали определянето на титуляра ще се направи след официални спаринги пред съдии или участие в национални и международни турнири, като Странджа 2024. Считам, че имам правото да изисквам преборвания, тъй като съм настоящият шампион на страната и последният българин в тежка категория, който е взимал медал от голямо първенство. Освен това съм печелил редица международни турнири.

Считам, че определението на участниците във всички турнири, включително олимпиадата, световни и европейски първенства, следва да става на база на това, кой е най-добрият, а не кой е най-конюнктурно удобен.

Нека най-добрият триумфира, а всички почитатели на този вълнуващ спорт да се потопят в атмосферата на истински бокс и спортно съперничество, които, за съжаление, често биват „замитани“ от различни интереси. Смятам, че честното съперничество, конкуренцията и истинските предизвикателства изграждат шампиона и личността на човека. В крайна сметка, как се очаква един боксьор да донесе медал от олимпиада и да победи най-добрите в света, когато не смее да се качи на ринга срещу най-сериозния конкурент на местно ниво?“

This article has 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.