Йоана Илиева: На всички краката им треперят, когато знаят, че трябва да играят срещу българките

Бронзовата ни медалистка на сабя от последното световно първенство по фехтовка Йоана Илиева даде пресконференция след отличното ѝ представяне на шампионата в Милано.

С представянето си българката донесе първо отличие на страната ни от подобен форум след пауза от 36 години, което логично я накара да определи състезанието като „най-доброто ѝ дотук през сезона“.

„Това беше най-силното ми състезание през сезона. В началото бях изключително спокойна. За малко да изгубя първата си среща заради прекаленото спокойствие и трябваше да обръщам резултата, но може би това ми помогна по-нататък в състезанието“, започна Илиева.

Други две от националките ни на сабя Олга Храмова и Калина Атанасова коментираха, че се радват много за медала на Илиева, но все пак споделиха, че са се надявали на по-силен резултат в отборната надпревара, в която нашите момичета останаха 11-и.

Въпреки това Йоана Илиева изрази мнение, че представянето на българския тим е било страхотно.

„Моите съотборнички да доста скромни, но Олга според мен направи добро състезание, а Калина например игра изключително равностойно срещу съперничка от топ 10. Целият отбор израсна много и можехме да победим много силни противници. Ние всъщност направихме едно страхотно състезание, макар да не сме в зоната на медалите. Целият свят ни гледаше. Краката им трепереха, когато трябваше да играят с българките, защото съперниците ни вече знаят, че ние не се отказваме“, сподели бронзовата ни медалистка.

Европейската ни шампионка до 23 години от по-рано тази година Илиева разкри още, че от малка се радва на подкрепата на федерацията по фехтовка и Министерството на младежта и спорта (ММС) и никога дори не е обмисляла да се състезава под чужд флаг.

„За мен федерацията и министерството от доста малка ми показаха, че имам бъдеще в спорта. След този резултат на световното първенство вече не трябва дори да подлежи на коментар, че това е моята професия. Когато обичаш нещо, си готов на жертви. Не съм мислила за смяна на държавата. България е моята страна“, категорична е Йоана Илиева.

„Мисля, че всички осъзнават моята привързаност към треньора ми и моята страна и затова няма предложения. Имала съм предложения преди време за университети в САЩ, а и от Франция да се състезавам за клубен отбор там в тяхното първенство и веднъж ходих, но това пречи на подготовката ми“, завърши тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.