Борислав Хаджистоянов и Данаил Петров спечелиха първото издание на L’Etapе България от Tour de France

Борислав Хаджистоянов спечели дългата дистанция от 102 километра в първото издание на L`Etape Bulgaria от Tour de France. Той измина дистанцията за време от 2:56:57 часа.

„До последния момент не се знаеше, кой ще спечели. Бяхме трима човека накрая и спечелих на спринта. Влязох първи в последния завой и останах първи до финала“, сподели победителят пред БНТ.

На късата дистанция от 57 километра най-добър бе именитият колоездач и бивш национал Данаил Петров, който пребори трасето за 1:44:51 часа. Най-бързи сред жените се оказаха Виктория Данова в 102-километровата дистанция и Йоана Вълканова в 57-километрова дистанция.

Четиримата спечелиха митичните жълти фланелки, които са емблема на състезанието.

„Мисля че нещата са страхотни, на 100% направени. Трасето е безупречно, дори граве отсечката. Много малко хора тикат на граве отсечката, може би тези които не са подготвени. Всички други преминават съвсем спокойно“, заяви Петров.

„Това беше много яко състезание. Още миналата година, когато разбрах, че ще се състои си мечтаех за жълтата фланелка и днес най-накрая се случи“, разкри Вълканова.

Големият победител Борислав Хаджистоянов е млада надежда в ски спорта, но във Велинград доказа, че успешно покорява планината и с велосипед.

Българският етап от легендарното състезание Tour de France събра на едно място над 850 любители и професионалисти в колоезденето във Велинград. Генерален спонсор на събитието е „Европейски пътища“ – компанията, която е изградила и поддържа всички пътища по трасето на състезанието.

Десетки състезатели в няколко възрастови категории при мъжете и жените отнесоха купи, както и зелени фланелки за най-бърз спринтьор, бели- за най-млад състезател и бели на червени точки – за най-добър катерач. Катерачите заслужиха приза с изчакването на гравел отсечката между селата Цветино и Горна Дъбева, подготвена според изискванията от една най-авторитетните пътно-строителни компании – „Грома Холд“, която е основен партньор на събитието. Това според Антоан Квирст от френския лицензодържател A.S.O. направи етапа в България уникален.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.