Ариф Маджид връчи „Златната щангетка“ на Антонио Кръстев на Музея на спорта

Президентът на БФВТ Ариф Маджид предаде на Катя Иванова, уредник на Музея на физическото възпитание и спорта, „Златната щангетка“ – приживе притежание на големия български щангист Антонио Кръстев.

Призът е връчен преди повече от три десетилетия на Антонио Кръстев за невероятните му постижения. Това един от най-ценните трофеи в историята на родното вдигане на тежести. „Златната щангетка“ е уникална стилизирана обувка, връчвана като приз на щангист №1 в света за съответната година. Само трима българи са заслужили да получат глобалната награда – Антонио Кръстев е сред тях. Иван Иванов и Стефан Ботев са другите двама.

Антонио Кръстев е един от най-славните български щангисти, който загина на 10 юли 2020 година на 58-годишна възраст при катастрофа с личния си автомобил в Минесота, САЩ. За да сбъдне заявено приживе негово желание, БФВТ направи всичко възможно трофеят „Златна щангетка“ да пристигне в България и да бъде връчен на Музея на спорта.

Кръстев получава отличието на Европейското в Реймс, Франция, през 1987 година след като предходната година става световен шампион при най-тежките на първенството в София. В столичната зала „Универсиада“ хасковлията поставя световен рекорд в изхвърлянето от 215 кг.

През 1987 г. свръхтежкият щангист получава световна известност с това, че в кат. +110 кг изхвърля най-голямата тежест в историята, като по време на Световното първенство в Острава (Чехия) на 13 септември 1987 г. заковава над главата си 216 кг. Това постижение остава непокътнато близо 30 години. Антонио Кръстев подобрява пет световни рекорда – 4 в изхвърлянето и един в двубоя (467,5 кг от Реймс 1987 г.).

На скромната церемония в Музея на спорта присъстваха официалните гости – Мохамед Джалуд, президент на Световната федерация по вдигане на тежести; Антионио Конфлити, президент на Европейската федерация по вдигане на тежести; Милан Михайлович, генерален секретар на Европейската федерация по вдигане на тежести; Давид Кипшидзе, вицепрезидент на Европейската федерация по вдигане на тежести, вицепрезидент на Грузинската федерация по вдигане на тежести; Александру-Кристиан Падуре, президент на Румънската федерация по вдигане на тежести, член на борда на директорите на Европейската федерация по вдигане на тежести.

Международните делегати са на посещение у нас по покана на Ариф Маджид и ще се включат в утрешното важно Общо събрание на Българската федерация по вдигане на тежести. Последната визита на президент на Световната федерация по вдигане на тежести е преди 13 години, когато в България пристига тогавашният лидер Тамаш Аян.

При приемането на отличието директорката на музея Катя Иванова пожела на Маджид да върне „българските щанги там, където им е мястото, тъй като българската школа по вдигане на тежести винаги е имала много голяма тежест в световен и европейски мащаб“.

Самият Маджид каза, че изпълнява желание на вдовицата на Антонио Кръстев и е щастлив, че в музея отличието ще може да бъде видяно от всеки българин и гост на страната ни, който иска да се докосне до най-големите успехи на тежкоатлетите ни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.