Петър Саган спира с шосейното колоездене в края на сезонa

Трикратният световен шампион Петър Саган обяви, че настоящият сезон 2023 ще бъде последният за него в шосейното колоездене.

Словакът, който тази седмица навърши 33 години, обяви планове да участва в състезания по планинско колоездене.

„Искам да кажа, че моментът настъпи. Реших да завърша този сезон като състезател в Световния тур. Но ще се подготвям за Олимпийските игри в Париж като участник в планинското колоездене“, обяви Саган по време на Обиколката на Сан Хуан в Аржентина

Договорът на Саган с отбора му „ТоталЕнерджис“ изтича в края на сезона, като той планира да участва в Обиколката на Франция през юли, където седем пъти печели „зеленото трико“ за най-добър спринтьор.

В кариерата си в шосейното колоездене Саган има 121 победи, включително в Обиколката на Фландрия в Париж-Рубе. Между 2015 и 2017 година той завоюва три последователни световни титли.

„Винаги съм искал да приключа кариерата си в планинското колоездене, защото започнах с него. То ми дава най-голямо удоволствие и това е начинът, по който искам да завърша кариерата си“, добави словакът.

Той каза, че планира да прекарва повече време със сина си Марлон и никога не си е представял, че ще бъде професионален състезател до 40 или 50 години.

„Надявам се, че ще мога да прекратя кариерата си в Париж на Олимпийските игри. Това ще бъде нещо прекрасно за мен“, завърши Саган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.