Радостин Кръстев се цели в ледената корона и на 1000 м

След рекорда и титлата на 500 м Радостин Кръстев ще гони ледената корона и на 1000 м.

Това обяви в пресклуб „България“ талантливият състезател от Сандански, който грабна световната титла в ледени води на 500 м и подобри световния рекорд като закова хронометрите на 5:36 мин. Петото поред първенство на планетата се проведе от 12 до 15 този месец в Самоан, Франция, с участието на над 500 мъже и жени от 40 държави.

Бях много добре подготвен за тази дисциплина, каза Радостин. Неотлъчно до нашия шампион и рекордьор са двамата му треньори Божидар Граматиков и Антон Спиров, както и емблемата на родното плуване в открити и ледени води, многократният носител на Световната купа и световен шампион, рекордьорът по преплуване на Ламанша Петър Стойчев.

22-годишният Радостин разказа, че и сега е искал да постигне успех на дългата дистанция, но ще го направи на следващото Световно първенство след 2 години. Това е кралската дисциплина и победителят на 1000 м получава титлата „Крал на леда“ /’King Of The Ice’/, поясни П. Стойчев, който три пъти в кариерата си е заслужил това признание.

„ С това, което направи, Радостин ни зашемети“, коментира триумфа на състезателя във Франция треньорът Б. Граматиков, който първи започва работа със своя възпитаник преди 16 години. На Световното първенство бяха подобрени 14 рекорда, изтъкна П. Стойчев. Момчето е упорито и има добри изяви на държавно ниво, участва и в международни състезания преди да достигне световния връх, сподели още първият му треньор.

Другият наставник Антон Спиров разказа, че по време на КОВИД-19 пандемията, когато басейните са били затворени, с Радостин е провеждал подготовка в Пирин планина. След един месец младежът свиква 12 мин. да бъде в ледената вода с температура 1-2 градуса. Така постепенно започва да се адаптира към екстремните условия на плуването. Тялото във водата изстива 25 пъти по-бързо отколкото във въздуха, напомни П. Стойчев.

Истинското трайно насочване към леденото плуване обаче Радостин прави през ноември 2022 г, когато се завръща след приключване на висшето си образование в САЩ, където отива да учи със стипендия.
В продължение на 2 месеца Радостин тренира постоянно на открития басейн на плувен комплекс „Спартак“, база на клуб „Левски“. Тестовете показват много добри резултати, каза Петър Стойчев и подчерта, че дори много добри плувци не могат да плуват в права линия заради шока от студа. „ Още първия ден знаех, че Радостин ще направи нещо голямо!“, възкликна легендарният рекордьор и шампион. Той участва в инспекцията на трасето във Франция заедно с представители на Международната федерация седмица преди Световното първенство. Това пето поред Световно първенство беше най-топлото досега с температура на водата 3-4 градуса, обобщи той.

Голямата цел пред треньорите на Радостин Кръстев, а също и на Петър Стойчев е на Световното първенство по плуване в ледени води през 2025 г България да е с голям отбор и да участваме в щафета 4х250 м. Тепърва започваме да работим по-детайлно, каза Антон Спиров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.