Цанко Цанков се цели в рекордно преплуване на Гибралтарския проток

Цанко Цанков, първият българин, преплувал Гибралтарския проток, свързващ Европа и Африка, разказа за премеждията при участието си в маратона.

Бургазлията надделя над всичките си 23-ма съперници като измина разстоянието за 3 ч, 56 мин. и 3 сек.

„Не ни разрешиха да плуваме по най-кратката линия заради лошото време. Дистанцията се удължи с 12 минути. Силен източен вятър с много силно течение беше причината за спирането на маратона на 6 септември. Бяхме изместени с 4 км на изток и организаторите ни увериха, че рискът е много голям и няма как да стигнем до африканския бряг. На Гибралтар условията са непредвидими. Разпределих силите си по най-добрия начин, задържах формата си, но с отлагането на старта тя започва да пада“, сподели той на пресконференцията в Пресклуб България.

Преди старта за състезателите е имало достатъчно поводи за притеснение. При старта температурата на водата е била 14 градуса. Гъста мъгла е затруднила видимостта на плувците. От 24-мата участници в маратона трима не завършили състезанието. Съобщението за аварирал кораб с голям нефтен разлив притеснила състезателите, макар разливът е далеч от трасето.

Другият стрес е свързан със смъртта на британската кралица Елизабет II. Част от трасето на Гибралтар е в британски териториални води и това предизвиква опасенията на Цанко за повторно отлагане на старта.

Българинът възнамерява да повтори подвига си отново, като този път се цели в световен рекорд.

Той ще заяви опита си не в първия благоприятен прозорец, който е в края на ноември и първите дни на декември, а през март-април догодина, когато също има шанс да постигне своята цел.

„Възможностите ми позволяват да атакувам и рекорда на Гибралтарския проток. Имах пълен тренировъчен цикъл тази година и няма как да съм във върхова форма следващите два месеца“, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.